Sport

Kosárlabda: jövőre is játszana a Nemzetek Ligájában a Szedeák centere

Kosárlabda: jövőre is játszana a Nemzetek Ligájában a Szedeák centere

2017. augusztus 27., vasárnap
Kosárlabda: jövőre is játszana a Nemzetek Ligájában a Szedeák centere

Révész Ádám számára igen eseménydúsan telt a nyár: a Naturtex-SZTE-Szedeák centere a Nemzetek Ligája nevű, 3x3-as sorozatban szereplő magyar csapatban kapott szerepet.

Az első állomáson sérülése miatt nem vehetett részt

Révész Ádám

- ugyanakkor elmondta, az öt állomásból álló tornát veretlenül, roppant magabiztosan megnyerő szlovénokon már ekkor látszott, hogy kiemelkednek a mezőnyből, viszont a holland, a cseh és a magyar együttest nagyjából egy szinten érezte a Szedeák centere. Eleinte csupán három emberrel játszottak, így ez sem könnyítette meg a dolgukat. A szolnoki két állomáson szerzett két második hely következett, majd egy negyedik és egy ötödik hely következett számukra a hétcsapatos mezőnyben, ezzel az összteljesítményt tekintve végül a negyedik helyen, éppen csak a hollandok mögött lemaradva zárt a magyar csapat az U23-asok számára kiírt Nemzetek Ligájában. "Ugyan nem mindenki, de az ellenfeleink legtöbbje kimondott 3x3-as játékos, minden csapatban volt egy-két ilyen játékos. Ez óriási előny volt, még ha vannak is olyan elemek, ami az öt az öt elleni játékban is felfedezhető, másképp játsszák ezt a játékot. Mi nem edzettünk külön erre, mindenki egyénileg készült a közelgő szezonra. Csehország előtt edzettünk két hetet közösen, akkor éreztük is, hogy jól megy a dobás, most meg semmit nem láttunk vissza ezek közül. Nem azt mondom, hogy a világranglistát vezető játékosok megverne egy

LeBron Jamesszel

,

Kevin Duranttel

felálló csapatot, de tudni kell játszani ezt a játékot" – válaszolta portálunknak Révész Ádám, a Naturtex-SZTE-Szedeák centere. Bár a 3x3-as meccseken lényegesen többet találkozhat a labdával a játékos, és egymás utáni, gyors döntéseket igényel a játék, a Tisza-partiak fiatalja számára éppen legnagyobb baj a labda volt, hiszen kisebb méretű és súlyú labdával játsszák a 3x3-as találkozókat, mint a „hagyományos” kosárlabdát. „Legalább egy hét kell ahhoz, hogy ezt megszokjuk. Legtöbbször centerként játszottam, volt, hogy ziccereket sem tudtam bedobni. Magamhoz képest én is rosszabb teljesítményt nyújtottam az utolsó körben, ez pedig azért bánt, mert Csehországban tényleg ment a játék, nálunk erősebb és a játékot régebb óta játszó csapatokat tudtunk megverni. Sajnos ez marad meg, amikor nem tudtunk jól játszani - pedig tudjuk, hogy jó csapat voltunk, akik a pályán kívül is kijöttek egymással" – tette hozzá Révész Ádám. Mivel Magyarországon gyakorlatilag nincsen kimondott 3x3-as játékos, így csapatuk a szakág utánpótlásának is tekinthető: a felnőtt válogatottban szereplő játékosok, így a korábbi szegedi Ivosev Tomislav, Nebojsa Djukic és Horváth Ákos sem csak ebben mozog. "Több idő kell ahhoz, hogy megszokd, hogy kell játszani ezt a játékot. Egy-egy győzelem vagy vereség múlt ezeken a dolgokon" – tért ki a 22 éves center arra, hogy mindössze öt pont választotta el a magyarokat a dobogós helyezéstől a végelszámolásnál. A kedd esti hazaérkezést és a szerdai pihenőt követően csütörtökön már a Naturtex-SZTE-Szedeák edzésén volt jelenése: számára nem is a kosárlabda volt igazán fárasztó, hanem az utazás, hiszen összesen több mint egy napot töltöttek a hazaúttal. "Nem akarom, hogy az öt az öt elleni játék rovására menjen, mert én alapvetően öt az öt elleni játékos vagyok. A csehországi túra alatt nagyon a szívemhez nőtt a 3x3" – folytatta Révész Ádám, aki kiemelte: 2020-ban, a tokiói olimpián is szerepelni fog a szakág ezért is indították el az U23-asok számára ezt a sorozatot, amelyet a tervek szerint minden nyáron megrendeznek, ezzel is segítve, hogy kialakuljanak az ötkarikás játékokon szereplő csapatok - így Révész Ádám reményei szerint jövőre is ott lehet majd a csapattal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.