Bulvár

A tévhitek eloszlatásáról szól a Vipera Nap

A tévhitek eloszlatásáról szól a Vipera Nap

2017. augusztus 28., hétfő
A tévhitek eloszlatásáról szól a Vipera Nap

Immár közel egy évtizede, hogy szeptember első szombatja hazánk egyik legveszélyeztetettebb gerincesének, a rákosi vipera bemutatásának jeles napja.

Ennek keretében a faj megmentésért dolgozó szakemberek és önkéntesek három hazai helyszínen várják a látogatókat. Az érdeklődök itt megismerkedhetnek azokkal a könnyen felismerhető határozóbélyegekkel is, amelyek alapján a viperák megkülönböztethetőek az ártalmatlan siklóktól, illetve megismerkedhetnek e ritka fajunk megvédésére tett erőfeszítésekkel is. „Viperás” standok a Nyíregyházi Állatparkban és a Szegedi Vadasparkban várják a látogatókat, gyerekeket és felnőtteket egyaránt, 2017. szeptember 2-án, szombaton, 10.00-16.00 óráig. Szegeden a Vipera Nap keretében mérik meg az ott bemutatott viperákat, így az oda látogatók közelebbről is szemügyre vehetik a mérés idejére kesztyűs kézben tartott példányokat. Harmadik helyszínként a Rákosivipera-védelmi Központ (

http://www.rakosivipera.hu

) a Vipera Napon tatja őszi nyílt napját. Találkozó Kunpeszéren, 10 órakor, az élelmiszerbolt előtt. A Vipera Nap egyik legfontosabb küldetése a mérgeskígyókkal kapcsolatos tévhitek eloszlatása. A faj nem véletlenül szorul emberi segítségre, miután a múlt században az intenzív mezőgazdálkodás, élőhelyeinek eltűnése és a szándékos pusztítás a kihalás szélére sodorta, pedig a mérgeskígyók éppen olyan fontos részei a hazai faunának, mint más, közkedveltebb állatfajok. A Rákosivipera-védelmi Központban idén 21 nőstény 185 utódot hozott világra. Ezzel 2600 fölé nőtt az eddig a védelmi projekt során fogságban született, visszatelepítése szánt egyedek száma.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.