Közélet

Uniós biztos: Brüsszel kész együttműködni az áthelyezést elutasító országokkal

Uniós biztos: Brüsszel kész együttműködni az áthelyezést elutasító országokkal

2017. július 26., szerda
Uniós biztos: Brüsszel kész együttműködni az áthelyezést elutasító országokkal

Amennyiben az áthelyezésre vonatkozó uniós megállapodást jelenleg elutasító tagállamok változtatnak álláspontjukon, az Európai Bizottság készen áll arra, hogy együttműködjön velük fennálló aggályaik kezelése érdekében - jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz migrációs politikáért felelős biztos Brüsszelben szerdán.

Az uniós biztos elmondta, egyre láthatóbbá válik az "igazi szolidaritás", ugyanis egyre több jogosult embert helyeznek át Olaszországból és Görögországból más uniós tagállamokba. Néhány tagállam azonban nem tesz eleget kötelezettségeinek, ezért az Európai Bizottság szerdán az áthelyezéssel kapcsolatos jogi kötelezettségeik teljesítésének elmulasztása miatt indított kötelezettségszegési eljárás következő lépéseként indoklással ellátott véleményt küldött Csehországnak, Magyarországnak és Lengyelországnak - tette hozzá. A görög biztos a bizottsági lépést azzal indokolta, hogy egyetlen érintett tagállam sem jelezte, hogy akár egyetlen menedékkérőt is fogadna területén és egyetlen bemutatott érvük sem indokolja az áthelyezésre vonatkozó megállapodás végrehajtásának elutasítását. Aláhúzta, az Európai Bizottság mindig is komolyan vette az érintett tagállamok aggályait és mindent megtett annak érdekében, hogy megértesse a mechanizmusban való részvétel jelentőségét. A probléma ugyanakkor az, hogy kérdéses, vajon "ezek az országok tényleg részesei szeretnének-e lenni ennek a rendszernek" - mondta. Hozzátette: még van idő, hogy a felek javítsanak a helyzeten, és reményét fejezte ki, hogy az eljárás utolsó szakaszában a "józan ész diadalmaskodik" és közös megoldásra lehet jutni a vitás kérdésben.

Avramopulosz

sajtótájékoztatóján elmondta, a menekültek áthelyezésének mértéke júniusban minden eddigi adatot felülmúlt, ugyanis Görögországból több mint kétezer, Olaszországból pedig közel ezer személyt helyeztek át. Július 24-ig közel 25 ezer főt helyeztek át, mintegy 17 ezret Görögországból és közel 8 ezret Olaszországból. Csaknem az összes tagállam részéről rendszeressé vált a vállalástétel és az áthelyezések végrehajtása, így az arra jogosult valamennyi személy szeptemberig történő áthelyezése továbbra is megvalósítható cél - jelentette ki. Hozzátette ugyanakkor: döntő fontosságú, hogy a tagállamok felgyorsítsák az áthelyezést, és elegendő vállalást tegyenek az arra jogosult összes személy áthelyezéséhez, a szeptember 26-ig várható újabb érkezőkre vonatkozóan is. A tagállamok áthelyezésre vonatkozó jogi kötelezettsége mindazonáltal szeptember után sem szűnik meg: az áthelyezésről szóló tanácsi határozatok a 2017. szeptember 26-ig Görögországba vagy Olaszországba érkező valamennyi személyre alkalmazandók, és ezt követően az összes jogosult kérelmezőt ésszerű határidőn belül át kell helyezni - jelentette ki. Elmondta azt is, hogy az áttelepítés változatlanul jó ütemben halad, és a bizottság új vállalástételi kampányt indított a legkiszolgáltatottabb emberek Líbiából, Egyiptomból, Nigerből, Etiópiából és Szudánból való befogadásának elősegítése, valamint a Törökországból való áttelepítés megszakítás nélküli folytatása érdekében. Arról tájékoztatott, hogy a 2015 júliusában elfogadott mintegy 22 500 áttelepítés közel háromnegyede már megvalósult, ugyanakkor a mechanizmus keretében tett áttelepítési erőfeszítések nem kiegyensúlyozottak, és a tagállamok jelentős hányada továbbra sem telepített át egyetlen személyt sem. Az Olaszország megsegítésére irányuló cselekvési tervnek megfelelően, valamint a Líbiára nehezedő migrációs nyomás enyhítése, az életmentés és a veszélyes illegális migrációs útvonalak alternatíváinak biztosítása céljából a tagállamok felkérést kaptak arra, hogy a Líbiából, Egyiptomból, Nigerből, Etiópiából és Szudánból történő áttelepítésre összpontosítsanak, ugyanakkor a Törökországból történő áttelepítést is folytassák - mondta. Az uniós bizottság 2018-ra 377,5 millió eurót (117 milliárd forintot) különített el az áttelepítésre. Az összeg legalább 37 750 nemzetközi védelemre szoruló ember áttelepítésére elegendő, amely fejenként 10 ezer eurót jelent - közölte Avramopulosz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.