Közélet

Terjed az afrikai sertéspestis Kárpátalján

Terjed az afrikai sertéspestis Kárpátalján

2017. július 25., kedd
Terjed az afrikai sertéspestis Kárpátalján

Kárpátalja két további térségében, a Técsői és a Volóci járásokban mutatták ki az afrikai sertéspestis (ASP) kórokozóját elhullott vaddisznók tetemeiből, és ezzel fél év alatt hatra nőtt az ukrajnai megye azon járásainak száma, amelyekben ASP-vírusfertőzéstől elpusztult vaddisznókat találtak - közölte kedden az Ukrán Állami Élelmiszerbiztonsági és Fogyasztóvédelmi Szolgálat sajtószóvivői irodája.

A jelentés szerint az ASP kórokozójával fertőzött elhullott vaddisznókra a técsői járási mokrai erdőgazdaság és a volóci járási felsővolóci állami erdőgazdaság területén bukkantak. Az állatok tetemeiből vett mintákban a kijevi állami állatorvosi laboratóriumban mutatták ki az ASP vírusát - adta hírül az Unian hírügynökség. Kárpátaljai hírportálok közlése szerint mindkét érintett járásban ülést tartottak a helyi állategészségügyi állami bizottságok, és döntöttek az ASP terjedésének megakadályozása érdekében foganatosítandó intézkedésekről. Szerdára összehívták a hasonló megyei bizottság ülését is. Kárpátalján ASP-fertőzést első ízben a múlt év végén mutattak ki egy nagyszőlősi szálloda gazdaságában elpusztult vaddisznókban. Az azóta eltelt alig több mint fél év során a veszélyes állatbetegség megjelent a Beregszászi, Ilosvai és Ökörmezői járások területén, valamennyi helyszínen vaddisznók között. Az elmúlt öt évben Ukrajna 23 megyéjében 236 ASP-s esetet regisztráltak, az idén már 88-at, szemben a tavalyi egész évi 91 esettel. Ukrán szakemberek szerint, ha az ASP terjedése a jelenlegi mértékben folytatódik, Ukrajna sertésállománya 2020-ig 1,4 millió egyeddel fog megfogyatkozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.