Közélet

Reakciók Orbán Viktor tusványosi beszédére (FRISSÜL)

Reakciók Orbán Viktor tusványosi beszédére (FRISSÜL)

2017. július 22., szombat
Reakciók Orbán Viktor tusványosi beszédére (FRISSÜL)
Németh Zsolt; Orbán Viktor

Az ellenzéki pártok is reagáltak Orbán Viktor szombati beszédére. Botka László szerint Orbán Viktor célja, hogy szembeállítsa Magyarországot Európával, a DK szerint a miniszterelnök elveszítette kapcsolatát a magyar valósággal. A Párbeszéd szerint Orbán Viktor saját népével harcol, AZ Együtt pedig hazugsággal vádolja a kormányfőt. Reakciók.

Kósa: Orbán legfontosabb felvetése az volt, hogy megvédjük-e az országot

Kósa Lajos

szerint Orbán Viktor beszédének a legfontosabb felvetése az volt, hogy a 2018-as magyarországi parlamenti választások után sikerül-e megvédeni az országot a migránsok áradatától. A Fidesz frakcióvezetője tusnádfürdői sajtótájékoztatón foglalta össze Orbán Viktor miniszterelnöknek a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) keretében tartott szombati előadásának a lényegét. Kifejtette: a beszéd Európa és Magyarország legégetőbb problémájával, a migrációval foglalkozott. Hangsúlyozta: a kormányfő világossá tette, hogy "a következő választás tétje, hogy megvédjük-e az országot, az országot védő kerítést vagy olyan politikai erők győznek, akik elbontják a kerítést, és beengedik a migránsokat annak a politikának megfelelően, amit Brüsszel képvisel". Kijelentette: az ellenzék egyetlen erejére sem lehet számítani az ország védelmében. Úgy vélte: "a korábban nemzeti pártként feltűnő Jobbik is beállt a Soros-táborba", és minden fontos ügyben a magyar kormány és a Fidesz-KDNP ellen lép fel. Kósa Lajos szerint Magyarország 2010 óta fantasztikus teljesítményre volt képes, és a fejlődés folytatására csak a Fidesz-KDNP-koalíció képes. Úgy vélte, a folytatás a feltétele annak is, hogy a határon túli magyarokon is tudjanak segíteni. Azt tartotta az előadás legemlékezetesebb mondatának, hogy "1990-ben azt gondoltuk: nekünk van szükségünk Európára, most azt látjuk, hogy Európának van szüksége ránk" - idézte fel a frakcióvezető. Kósa Lajos provokációnak nevezte, hogy Orbán Viktor előadása alatt egy nő sípolni kezdett a hallgatóságban, és köszönetet mondott azért, hogy a rendezők a sípolót "kimentették a tömegből". Úgy vélte, a provokáció veszélyes, mert erőszakot szülhet. "A provokációt és az erőszakot is elítéljük" - jelentette ki. Hozzátette, sportmérkőzéseken is provokációnak minősül, ha valaki az egyik csapat mezében jelenik meg a másik csapat szurkolótáborában. Ilyenkor a provokátort a biztonsága érdekében kell kimenteni az ellenséges közegből. Hozzátette: "a teljesen véletlenül ott tartózkodó újságírók dokumentálták, hogy mi következett be, úgyhogy ezt mindenki saját szemével láthatja". A frakcióvezető arról is beszélt, hogy a választások jelenleg érvényes szabályozása nem változik. Kijelentette: az utolsó teljes parlamenti ülésszak idején, amely ősszel kezdődik, a választási eljárási törvényt, és a választást érintő szavazójogi törvényt biztosan nem fogják már módosítani.

Fidesz: azok kritizálják Orbánt, akik aláírtak Sorosnak és le akarják bontani a kerítést

Hidvéghi Balázs

, a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatója szombaton, a kormányfő tusványosi beszédére adott ellenzéki reagálásokról az MTI-nek azt mondta: ebben Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje "jár az élen", aki Brüsszelben konkrét ígéretet tett a kerítés lebontására. Jelezte: Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke korábban a határnál tüntetett a kerítés ellen, és azt állította, hogy nem létezik bevándorlási probléma. Szerinte Vona Gábor pártelnök pedig "beléptette a Jobbikot a Soros-koalícióba". Úgy folytatta: a Jobbik az utóbbi időben kétszer, a Soros György milliárdoshoz köthető nem kormányzati szervezetek (NGO-k) és a CEU, a "Soros-egyetem" ügyében is az MSZP-vel és Gyurcsány Ferenccel együtt "aláírt Sorosnak". Felhívta a figyelmet arra, hogy az előző választások előtt még "a Jobbik követelte leghangosabban a Soros-egyetem bezárását és a Soros NGO-k betiltását". Kétszínű politikát folytatnak és megbízhatatlanok - mondta Hidvéghi Balázs.

Botka: jövőre Orbánra vagy Európára szavazhatnak a magyarok

Botka László

, az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint a 2018-as választások tétje az, hogy

Orbán Viktorra

vagy Európára szavaznak-e a magyarok. A szocialista politikus az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében a kormányfő Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) elmondott beszédére reagálva úgy fogalmazott, a jövő évi voksolás tétje, hogy Magyarország Oroszországhoz vagy Európához akar-e tartozni, továbbá az is, hogy az emberek egy leszakadó, igazságtalan Magyarországra vagy egy egyenlőségre és igazságos épülő jövőre szavaznak. Orbán Viktor célja, hogy szembeállítsa Magyarországot és a magyarokat Európával, ehhez felhasználva a visegrádi négyeket is - fejtette ki Botka László, hozzátéve, sikeres Európa nélkül nincsen sikeres Magyarország sem. Kiemelte, a baloldal szerint is meg kell védeni Magyarországot, amelynek legfőbb problémája a történelmi léptékű kivándorlás, amiért szerinte Orbán Viktor politikája felelős. A magyar történelem egyik legnagyobb exodusa elé nézünk, ha nem sikerül változtatni a Fidesz-KDNP csupán a vagyonosoknak, jómódúaknak kedvező gazdaságpolitikáját - írta Botka László. Az MSZP olyan országot szeretne, ahol nem csak a kiválasztott kevesek, hanem mindenkinek van esély a továbblépésre, ahol nem zárják el a társadalom kétharmada elől a boldogulás lehetőségét - közölte az MSZP kormányfőjelöltje, aki szerint, ha 2018-ban minden elégedetlen elmegy szavazni, akkor kormányváltás lesz.

DK: Orbán elveszítette kapcsolatát a magyar valósággal

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor miniszterelnök teljesen elvesztette kapcsolatát a magyar valósággal, és rabja lett a saját propagandájának. Nagy-Huszein Tibor, a párt alelnöke ezt Orbán Viktor Tusnádfürdőn elmondott beszédére reagálva közölte szombaton Budapesten sajtótájékoztatón. A DK-s politikus szerint semmit nem lehetett megtudni a beszédből arról, hogy mik az ország valós problémái, hogy miért megy tönkre az egészségügy és az oktatás, hogy miért Magyarországon az egyik legalacsonyabb a fizetés az unióban. Ehelyett az ellenzéki politikus szerint Orbán Viktor összeesküvés-elméleteket mondott az unióval kapcsolatban, és olyan szövetségekről beszélt, amelyek az unióval ellentétesek, így felmerülhet, hogy mégis ki akarja vezetni az országot az európai közösségből. Nagy-Huszein Tibor elmondta, Orbán Viktor szerint nem erős ország az, amelyik nem a saját pénzéből él, ehhez képest az Orbán-kormány "egy buszmegállót sem" épített az unió pénze nélkül. Hangsúlyozta: az országnak 2018-ban két választási lehetősége lesz: Orbán Viktor vagy az Európai Unió. A DK hisz egy olyan európai egyesült államokban, amelyben Magyarország egyenrangú partnerként tud részt venni.

LMP: a Fidesz nem Európa jövője, hanem Magyarország múltja

Szél Bernadett

, az LMP társelnöke szerint a Fidesz nem Európa jövője, hanem Magyarország múltja; kormányzása alatt rosszul járt a magyar emberek többsége. Szél Bernadett szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében Orbán Vikor miniszterelnök Tusnádfürdőn elmondott beszédére reagálva azt írta: a Fidesz kormányzása alatt "nőtt Magyarország kiszolgáltatottsága, megroggyant hagyományos, stabil nemzetközi kapcsolatrendszere és a magyar emberek túlnyomó többsége rosszul járt". Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, Orbán Viktor legkevésbé sem a jövő: a Fidesz és a rendszerváltás óta hivatalban lévő kormányok a múlt részei, nincs rájuk szüksége a megújuló Magyarországnak. Hangsúlyozta: az LMP valós alternatívát kínál minden magyar embernek, aki megújulást és "végre tisztességes kormányzást" akar Magyarországon.

Jobbik: józan ész helyett rögeszmék irányítják Magyarországot

A Jobbik elnöke szerint Orbán Viktor miniszterelnök ismét bebizonyította, hogy tisztességes bérek és nyugdíjak, modern egészségügy és oktatás helyett csak ellenségképet tud adni a népnek. Vona Gábor ezt a miniszterelnök Tusnádfürdőn elmondott beszédére reagálva írta szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében. Az ellenzéki párt elnöke szerint a magyaroknak elegük van az "állandó háborúskodásból, a hatalmi arroganciából, a korrupcióból". Úgy folytatta: Magyarországnak nyugalomra van szüksége, ehhez pedig erős határőrségre, nyugati bérekre, színvonalas egészségügyre és modern oktatásra, de legfőképp tisztességes kormányra, amely "a szocialista helytartók és a fideszes oligarchák" helyett a nép pártján áll. Úgy értékelt: Orbán Viktor továbbra sem képes az emberek valódi problémáival foglalkozni, helyette "a saját démonaival küzd". Nem az ország sorsáért, hanem a saját hatalmáért aggódik, ezért bukása "szükségszerű", hogy Magyarország "az orbáni rögeszmék" helyett a józan ész útjára léphessen - fűzte hozzá Vona Gábor. Kiemelte, a Jobbik, ha kormányra kerül, 2018-tól felszámolja "a rendszerszintűvé vált korrupciót", hogy jusson pénz bérekre, nyugdíjakra, egészségügyre és oktatásra. Magyarország a "fokozódó nemzetközi elszigetelődés" helyett a Jobbik által kiharcolt európai szintű bérunióval egy új, igazságos és szolidáris Európa zászlóvivője lesz - írta a Jobbik elnöke -, ahol egyenlő munkáért egyenlő bér jár, és ahol végre mindenki a saját szülőföldjén boldogulhat. Mert csak az az ország lehet sikeres, amelyet nem elhagynak, hanem ahová visszaköltöznek a polgárai - hangsúlyozta Vona Gábor.

Párbeszéd: Orbán Viktor a saját népével áll harcban

Saját népével harcol a miniszterelnök! - fogalmaz a Párbeszéd által kiadott közlemény. Bármit is mondott a Bálványosi Szabadegyetemen Orbán Viktor, a Párbeszéd szerint valójában nem a külső erőkkel, hanem saját népével áll harcban a miniszterelnök. Ezt mutatja az is, hogy a vele ellentétes véleményt képviselőket ismét atrocitás érte a beszéde alatt. A Párbeszéd szerint Orbán Viktor nem külső erőkkel, hanem a saját népével áll harcban. Ezt semmi sem mutatja jobban, minthogy hajánál fogva rángatták azt a nőt, aki a közönség soraiban a Városliget beépítése, a paksi bővítés és a Római-partra tervezett mobilgát ellen akart tiltakozni. Elfogadhatatlan, hogy ismét erőszakban van része annak, aki hangot mer adni a kormánnyal ellentétes véleményének. A Párbeszéd korábban mindhárom kérdésben, népszavazáson akarta kikérni az emberek véleményét, de Orbán Viktor utasítására ezeket a választási bizottság majd később a Kúria is ellehetetlenítette. A miniszterelnöknek és a kormány viselje el a jogos kritikát, és a fiatalok bántalmazása helyett állítsák le Paks2 építését, a Római-part árvízvédelmének durván környezetpusztító módon tervezett megvalósítását és a Városliget betondzsungellé változtatását.

Együtt: Orbán Viktor hazudott

Magyarország elveszíti jövőjét, ha az orbáni úton megy tovább - közölte az Együtt Orbán Viktor beszédére reagálva. "Orbán Viktor mai tusnádfürdői beszédében nem volt egy olyan bekezdés, amelyben ne hazudott volna. A hétköznapi magyarok problémái immár egyáltalán nem érdeklik a miniszterelnököt, csak folyamatos harcot hirdet mindenki ellen, aki nem a Fidesz szavazója" - fogalmaz a közlemény. Az Együtt szerint Orbán Viktor fél a modern, szabad és fejlődő világtól, ezért nem tud semmi újat mondani, és immár harmadik éve csak és kizárólag ugyanazon kirekesztő, nyugat-ellenes és szabadságkorlátozó butaságokat szajkózza. A párt kiemelte: a szabadság-korlátozó Orbán-rezsim folyamatos harcot hirdet mindenki ellen, aki tőle független. Ezt a harcot fogja folytatni a Fidesz a jövőben is a média szabadsága és az európai magyar polgárok szabadsága ellen. Az Együtt szerint a kormányfő hazudott az Európai Unióról, hazudott a lengyelekről, hazudott a visegrádi négyekről, hazudott a magyarok Európa-párti meggyőződésének erejéről, hazudott Soros Györgyről, hazudott a menekültválságról, és ami legfontosabb: hazudott Magyarországról is. "Orbán Viktornak ismét nem volt egyetlen egy megértő, befogadó, nyitott mondata azon határainkon belül vagy kívül élő magyar honfitársaihoz, akik nem pontosan úgy gondolkodnak a világról, mint ő. Orbán magának és magában beszélt ma ismét, senki másra nem kíváncsi önmagán kívül" - közölte a párt, valamint külön visszautasította Orbán Viktor szavait, amelyben Európa kereszténytelenítéséről beszélt, és ebben mások mellett a liberálisok felelősségéről hazudott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.