Bulvár

Párban a szegedi párducok

Párban a szegedi párducok

2017. július 13., csütörtök
Párban a szegedi párducok
kinai_parduc_vadaspark_2017_02

A Szegedi Vadasparkban 2009 óta láthatóak az egyik legritkább és legveszélyeztetettebb párduc alfaj, az észak-kínai párduc egyedei. Sajnos, eleddig nem sikerült a fajmegmentési program keretében tartott leopárdok szaporítása. A program koordinátorának ajánlásával azonban egy új pár állt össze Szegeden, miután a viszonylag idősebb, de kitűnő vérvonalat képviselő hím mellé Németországból egy fiatal nőstény érkezett.

"Bízunk benne, hogy amint összeszoknak, rövidesen megszületnek majd az első leopárdkölykök. Jelenleg éppen a két párduc össze-, illetve az új jövevénynek a szegedi tartóhelyhez való szoktatása zajlik" - közölte honlapján a Szegedi Vadaspark. Mindez hosszú hetekig tartó folyamat, hiszen – szemben például a majmokkal – a legfélelmetesebb ragadozók, a nagymacskák kifejezetten félénkek új helyre kerülve. Ezért türelmesen, protokoll szerint kell végig vinni a folyamatot. Az állatok először egyedül szokják meg a belső és külső kifutójukat, illetve rácson keresztül a jövendőbeli partnerüket. A Vadasparkban a leopárdok helye a szokottnál is dúsabb növényzetű és több rejtekhellyel is szolgál, így abban az állatok is biztonságban érezhetik magukat – természetesen olyan kialakítású berendezéssel, amely látogatók általi láthatóságot is biztosítja. Az észak-kínai párduc vagy leopárd (Panthera pardus japonensis) az Afrikában és Ázsiában honos párducnak Távol-Keleten élő alfaja. A legveszélyeztetettebbek közé tartozik, 500-nál is kevesebb egyede él vadon. Elsősorban az orvvadászat, az élőhelyének pusztulása, feldarabolódása és zsákmányállatainak eltűnése veszélyezteti. Jelenleg összesen 58 egyede él csak a világ állatkertjeiben az állatkertek nemzetközi adatbázisa (ZIMS) szerint, többségében Európában – érdekes módon azonban több magyar állatkertben is látható a ritka leopárd. Az európai fajmegmentési program (EEP) igyekszik stabilizálni az állatkerti állományt, ami a nagyobb egyedszám elérést tűzte ki céljául a genetikai változatosság fenntartása mellett – ezért is beszélhetünk kiemelt vérvonalakról, mint amit a szegedi pár is képvisel.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark lesz a Vadaspark vendége

Július 16-án, 10.00 és 16.00 között a Szegedi Vadaspark az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot látja vendégül, amelynek egész napos bemutatója, részben kiadványok, részben pedig interaktív foglalkozások keretében nyújt betekintést a Szegedtől nem túl távoli turisztikai látványosság kulturális kínálatából. A Nemzeti Történeti Emlékpark szabadtéri néprajzi múzeum, skanzen és kirándulóhely is egyben, amelyet 1982-ben hoztak létre a Csongrád megyei Ópusztaszeren. Legismertebb kiállított műve Feszty Árpád „A magyarok bejövetele” című körképe. Vasárnapi vadasparki bemutatkozásuk során 10.00 és 16.00 óra között a park alaptevékenységét stílusosan képviselő jurtában, a kiadványok terjesztésén, információ nyújtáson kívül, honfoglalás kori tevékenységekbe lehet bekapcsolódni. Az esemény helyszínéül mi sem adhatna megfelelőbb hátteret, mint az állatkert Dél-alföldi Tanyaudvara.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.