Közélet

Novák Katalin: több mint 100 milliárd forint jut bölcsőde- és óvodafejlesztésre

Novák Katalin: több mint 100 milliárd forint jut bölcsőde- és óvodafejlesztésre

2017. július 4., kedd
Novák Katalin: több mint 100 milliárd forint jut bölcsőde- és óvodafejlesztésre
novak_katalin04_gs

Országosan több mint 100 milliárd forintos fejlesztési forrás áll rendelkezésre a bölcsődei és óvodai férőhelybővítésekre - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára kedden Nyíregyházán.

Novák Katalin

a Jósa András Oktatókórház területén, mintegy 320 millió forintból épülő munkahelyi óvoda alapkőletételén hangsúlyozta, ez az összeg lehetővé teszi új óvodák és bölcsődék építését, a meglévők felújítását és bővítését, illetve a férőhelyek számának emelését is. A kormány célja, hogy a lehető legjobb körülményeket teremtse meg ezekben az intézményekben a gyerekek számára - közölte Novák Katalin, hozzátéve, a jelenlegi adatok szerint az óvodáskorú gyermekeknek több mint 99 százaléka jár óvodába. Emlékeztetett arra, a kormány nemrégiben vezette be a 3 éves kortól kötelező óvodáztatást, ezzel együtt lehetővé tette a felmentés lehetőségét, vagyis a szülő - ha úgy akarja és ha a gyermek érdeke megkívánja - otthon, maga mellett tudhatja gyermekét. Nincs egy százalék azoknak a gyerekeknek az aránya, akiknek a szülei nem élnek az óvoda kínálta lehetőségekkel - utalt az adatokra Novák Katalin. Az államtitkár szerint ez azt bizonyítja, hogy a 3 és 6 év közötti gyerekeknek szükségük van a közösségre és ezt a szülők is fontosnak tartják.

Adorján Gusztáv

, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója az eseményen azt mondta, nagy igény volt a gyógyintézmény dolgozói részéről erre a fejlesztésre, amelyet a város közgyűlésének tagjai - pártállástól függetlenül - egyhangúlag támogattak. A kórház területén épülő, a tervek szerint idén decemberre elkészülő 75 férőhelyes új óvodában a csoportszobák, játszóudvarok és kiszolgáló létesítmények mellett tornaszobát, sószobát és logopédiai foglalkoztató szobát is kialakítanak. Megépül emellett egy sportszertár, rendezik az intézmény körül lévő zöldterületet, a mozgáskorlátozottak számára pedig akadálymentes bejáratot és mosdót alakítanak ki. Az óvoda megépítését a Belügyminisztérium csaknem 143 millió forinttal támogatta, az önkormányzat 105 millió forintos hozzájárulása mellett a fennmaradó összeget a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program nyertes pályázatából fedezik. Az önkormányzat egy újabb pályázat segítségével rendezné az óvoda külső környezetét, illetve külső eszközöket vásárolna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.