Közélet

Mogherini: a délkelet-európai országok európai integrációja prioritás az EU számára

Mogherini: a délkelet-európai országok európai integrációja prioritás az EU számára

2017. július 20., csütörtök
Mogherini: a délkelet-európai országok európai integrációja prioritás az EU számára

A délkelet-európai országok európai integrációja prioritás az Európai Unió számára, Horvátországnak pedig kulcsfontosságú szerepe van a folyamatban - jelentette ki Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön Zágrábban.

Federica Mogherini

egynapos hivatalos látogatásra érkezett a horvát fővárosba, ahol a migrációról, Délkelet-Európa stabilitásáról és az Európai Unió globális stratégiájáról tárgyalt horvát vezetőkkel.

Marija Pejcinovic Buric

horvát külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján Mogherini elmondta, hogy az EU számára különösen fontos, hogy mit tehet a nyugat-balkáni régióért, nem csak a bővítés, hanem a megbékélés terén is. "A tárgyalási folyamatok a nyugat-balkáni országokkal az elmúlt néhány hónapban különösen intenzívvé váltak, és Horvátországnak kulcsfontosságú szerepe van a megbékélés kiépítésében" - hangsúlyozta. A legjobb módja annak, hogy stabilitás és a biztonságot teremtsünk Délkelet-Európában, ha hiteles és szilárd perspektívát biztosítunk a régió országai számára a csatlakozást illetően - húzta alá. Marija Pejcinovic Buric a migrációval kapcsolatban úgy nyilatkozott: a balkáni útvonal le van zárva, a nyomás most a közép-európai migrációs útvonalra nehezedik. Olaszországot segíteni kell a válság megoldásában, továbbá stabilizálni kell a líbiai helyzetet - tette hozzá. Úgy vélte, az eddig elért eredmények jók, kül- és belbiztonsági szempontból is. Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy Horvátország megpróbál-e közeledni a visegrádi országokhoz, és hasonló politikát kíván-e folytatni migrációs, illetve kvótaügyben mint Magyarország vagy Lengyelország, a külügyminiszter azt válaszolta: Horvátország külpolitikai prioritását az EU és a NATO tagság jelenti. Ami a visegrádi négyekhez (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország) való csatlakozást illeti, a V4 adott tömörülés - mondta. "Bizonyos témákat megtárgyalunk ezekkel az országokkal, de nem kell azonos álláspontot képviselnünk" - húzta alá. Federica Mogherini a nap folyamán találkozott

Kolinda Grabar-Kitarovic

államfővel,

Andrej Plenkovic

kormányfővel,

Damir Krsticevic

védelmi miniszterrel és a horvát nemzetgyűlés képviselőivel is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.