Közélet

Mezopotámiai dámszarvas született a vadasparkban

Mezopotámiai dámszarvas született a vadasparkban

2017. július 28., péntek
Mezopotámiai dámszarvas született a vadasparkban
mezopotamiai_szarvas_vadaspark

A Szegedi Vadaspark gyűjteményének egyik büszkesége a mezopotámiai dámszarvas (Dama mesopotamica), pontosabban annak szaporodó csapata.

Minden évben örvendhettünk egy-egy utód születésének, amely örömteli esemény most is bekövetkezett. Miután egy különösen veszélyeztetett, régebben már kipusztultnak vélt fajról van szó, így a borjú nemcsak egy aranyos meglepetés, hanem a természetvédelmi értéke is jelentős. A mezopotámiai dámszarvas azok fajok közé tartozik, amelyek az állatkerteknek köszönhetik a fennmaradásukat, így ma a természetbeni helyzete is javulóban van. A kis szarvas már most megleshető a Vadaspark mezopotámiai dámoknak biztosított, erdei kifutójában. A mezopotámiai dámokat a Biblia szarvasainak is nevezhetnénk, hiszen a Közel-Keleten élő faj többször is említésre kerül az ószövetségi történetekben, de említésre kerül úgy is, mint olyan vadon élő állat, ami nem tisztátalan, vagyis fogyasztható a zsidó vallásúak számára is. Amely kitüntetés azért nem volt akkor öröm ezen szarvasoknak Izrael földjén, ahogy máshol sem, mert a túlzott vadászat volt az, ami miatt a múlt század közepére már kipusztultnak vélték. Az 1950-es években fedezték fel a kisebb, túlélő csapatát Iránban, amely alapjául szolgált a faj megmentésének. Ebben a németországi Opel Zoo vállalt tevékeny szerepet, majd később más állatkertek, majd Izrael is aktívan közreműködött a programban, amelynek következtében már nem csak állatkertekben és nemzeti parkok körülkerített területein élnek ezek a szép szarvasok, hanem vadon is elindulhatott a visszatelepítésük. Jelenleg Iránban a legutolsó adatok szerint 371, Izraelben több mint 250 egyede él a természetben. Az állatkertek nemzetközi adatbázisa (ZIMS) szerint kb. 300 mezopotámiai dám él ezen intézményekben, ebből a szegedi csapat létszáma immár 8-ra emelkedett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.