Sport

Labdarúgás: ötödik lett a szegedi dokikkal szereplő magyar orvos-válogatott

Labdarúgás: ötödik lett a szegedi dokikkal szereplő magyar orvos-válogatott

2017. július 20., csütörtök
Labdarúgás: ötödik lett a szegedi dokikkal szereplő magyar orvos-válogatott
dsz_07_21_sport_orvos_valogatott

Az orvosok idei labdarúgó-világbajnokságán ötödik helyen végzett a magyar válogatott, amelyben az elmúlt évekhez hasonlóan idén is szerepet kapott két szegedi orvos is.

2017-ben Ausztriában rendeztek meg az orvosok számára kiírt labdarúgó-világbajnokságát: a magyar válogatottban ismét ott volt az SZTE gyermekklinika gyermeksebészetén dolgozó

Vízi András

, és a neurológus rezidens

Annus Ádám

. A húsz nemzet csapatát felvonultató tornán a kétszer 40 perces csoportmeccsek során az íreket viharos körülmények között 1-0-ra győzte le a magyar csapat, de ez a meccs csak 66 percig tartott az időjárási körülmények között, majd a katalán csapat elleni 2-0-s győzelmet a németekkel szembeni 2-1-s vereség követte, és a keresztbeverések után a katalán, a német és a magyar csapat is hat ponttal állt: ebből végül a magyar dokik jöttek ki jól, mivel az egymás ellen szerzett több gól tekintetében felülmúlták a németeket, így csoport másodikként léphettek tovább. A legjobb négy közé jutásért az előző két kiírás győztese, a cseh csapat következett: a 80 perc nem hozott gólt, és az idegek harcában végül a csehek bizonyultak jobbnak, Annus Ádám ugyan értékesítette a maga büntetőjét - ő volt a magyar csapat első rúgója - viszont az ebben a műfajban több tapasztalattal bíró gárda jutott tovább, sőt, sikerült zsinórban harmadjára is megnyernie a világbajnokságot. A helyosztókon így előbb a brit csapatot (3-1), majd ismét a katalánokat győzte le a magyar orvosválogatott egy őszinte futballt hozó meccsen (7-4), így ötödik helyen végzett. "Papíron nehéz csoportba kerültünk, a németek ellen szerettünk volna egy döntetlent. Tíz perccel a vége előtt a cseh meccsen nem lőttünk be egy ziccert, így nem sikerült a továbbjutást. Felemás érzéseim vannak, jó erőnlétben voltunk, esélyesként játszottunk, de egy negyeddöntőbeli szerencsétlen vereség elég volt ahhoz, hogy ne kerüljünk dobogó közelbe. Partiban voltunk a csehekkel, de ők jobban bírták a tizenegyespárbajt, ők több ilyet is vívhattak a vb-k alatt" - fogalmazott a csapat tagja, a neurológus rezidens Annus Ádám, aki egy góllal járult hozzá a közös szerepléshez, és úgy érzi, csapatszinten amit lehetett, megtett a sikerért.

annus_adam_vizi_andras_2017_orvosvalogaott

Az ausztriai Leogangban megrendezett világbajnokság körülményeiről nagypályán a Móravárosi Kinizsiben futballozó Ádám elmondta, biliárdasztal minőségű játéktéren futballozhattak, azonban a vb ideje alatt sok eső esett, így az utolsó meccset már műfüvön kellett lejátszaniuk a mély talaj miatt. "Most egy bővebb kerettel utazhattunk, két sorunk és cseréink, jól tudott rotálni az edzőnk, így jobban megmaradt az erőnk a végére, hét nap alatt játszottunk hat meccset. Két éve Long Beachben nagyon elfáradtunk, de most nem volt ilyen problémánk" - nyilatkozta a sűrű menetrenddel kapcsolatban a válogatott szegedi tagja. Idén egy cég jóvoltából táplálékkiegészítőket, pólót és kulacsokat kaptak a nemzeti csapat tagjai, viszont anyagiak terén továbbra is várják azokat, akiket segítenék a magyar orvos válogatott szereplését, hiszen a csapat tagjainak önköltségen kellett megvásárolniuk a mezeket, és saját zsebből fizették a részvételi díjat is. A válogatott tagjai számára a munka mellett komolyan edzeniük is kell ahhoz, hogy helytállhassanak a világbajnokságon: mint Annus Ádám elmondta, a vb-szereplés egész éves készülést kíván, hiszen egy nagypályás csapatban kell futballozni, legalább heti egy edzés, és a hétvégi meccs, amin ott kell lenni. "Én a tavaszi meccsek 60-70%-án tudtam részt venni, folyamatosan játékban kell lenni, kéthavonta van válogatott összetartás. Sok időt igényel, de nálam gyerekkorom óta szenvedély a futball" - tette hozzá a korábban a Tisza Volán színeiben az NB III-ban is futballozó Annus Ádám. Az orvosok világbajnokságra azonban nem csak a futballról szól: rendre konferenciákat is szerveznek a torna idejére, ez alól nem volt kivétel a 2017-es vb sem, ahol főleg a sportsérülések, és a sporttal kapcsolatos egészségügyi témákról értekeztek a résztvevők. Ami a jövő évi kihívásokat illeti: 2018-ban a három éve legyőzhetetlen cseh válogatott szerepelhet hazai pályán, így igazán szép feladat lesz a riválisok számára, hogy saját környezetében taszítsák le a trónról a cseh együttest. Ennek kapcsán Annus Ádám meg is jegyezte, ha ez sikerülne, nem is bánná az idei szereplésüket. "Azt gondolom, éremesélyesek leszünk jövőre is. Nagy átalakulások nem lesznek a csapatoknál. Elcsépelt szövegnek tűnik, de nüanszokon múlik a dolog, éppen kifele vagy befele pattan-e egy labda. Minden évben bizakodó vagyok, hogy hátha sikerül. Sikerült beépülnöm a csapatba, ez volt a harmadik vb-m, de nem is lehetett volna több, hiszen végzett orvosok játszhatnak a csapatok, én pedig három éve végeztem az egyetemen. Ha megúszom sérülések nélkül, akkor úgy kalkulálok, jövőre is a csapat tagja leszek" - tekintett a következő vb-re Annus Ádám.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.