Közélet

Illegális bevándorlás - Szijjártó: a brüsszeli tehetetlenség veszélybe sodorja az embereket

Illegális bevándorlás - Szijjártó: a brüsszeli tehetetlenség veszélybe sodorja az embereket

2017. július 17., hétfő
Illegális bevándorlás - Szijjártó: a brüsszeli tehetetlenség veszélybe sodorja az embereket

Nincs vesztegetni való idő az Európát érintő migrációs válság megoldásában, a brüsszeli tehetetlenség veszélybe sodorja az embereket - jelentette ki Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek hétfői tanácskozása után.

Brüsszeli sajtóértekezletén a külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a hatékony uniós cselekvés hiánya "azokat is veszélybe sodorja, akik nap mint nap lélekvesztőre szállnak a Földközi-tengeren, és azokat is, akik pedig itt élnek Európában, és nem akarnak újabb terrorveszélyt a nyakukba kapni". Leszögezte: ha az Európai Unió végre úgy dönt, hogy missziót indít Líbia déli határának védelme vagy a líbiai parti őrség megerősítése érdekében, akkor a kormány kész azonnal tárgyalásokat kezdeni a magyar hozzájárulásról. Ebben a kérdésben azonos a visegrádi országok álláspontja - mondta.

Szijjártó Péter

arról számolt be, hogy konzervatív becslések szerint Líbia déli határát naponta közel ezer Európába tartó bevándorló lépi át, a Földközi-tengeren pedig szervezett embercsempészet zajlik, amelyben bizonyos esetekben a tengeri mentéssel foglalkozó nem kormányzati szervezetek (NGO-k) segítségét is "felfedezni vélik". Hozzátette, a tengeren emberéletek tízezrei kerülnek veszélybe napi szinten, Olaszország elérte kapacitása és türelme legvégét, a válság nyomán ráadásul súlyosan romlik Európa biztonsága a növekvő terrorfenyegetettség miatt. A tárcavezető ismertette a kormány megoldási javaslatát, amelynek értelmében először is el kell törölni a kötelező uniós kvótarendszert, amely "alkalmatlan arra, amire létrehozták, csak tovább súlyosbítja a helyzetet", szét kell verni az embercsempész-hálózatokat, valamint meg kell akadályozni, hogy az NGO-k "akarva-akaratlanul az embercsempészek céljait segítsék". Emellett mindenképp meg kell gátolni, hogy az illegális bevándorlókat szállító hajók elhagyják Líbia partjait, vagy legalábbis az ország felségvizeit - hangsúlyozta. A miniszter rámutatott, hogy jelentősen javítani lehetne Európa biztonságát, ha az unió műveletet indítana a líbiai parti őrség támogatására, segítené Líbia déli határának megvédését a korábbi német-olasz javaslatra építve, illetve befogadóközpontokat hozna létre az észak-afrikai országban, melyekben európai körülmények között, európai jog szerint eldönthetnék, hogy ki jogosult menekültstátusra és ki nem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.