Közélet

Hahn: az unió semmi esetre sem tétlen menekültügyben

Hahn: az unió semmi esetre sem tétlen menekültügyben

2017. július 9., vasárnap
Hahn: az unió semmi esetre sem tétlen menekültügyben

Az Európai Unió (EU) a menekülthullámot nem nézi tétlenül - szögezte le Johannes Hahn uniós bővítési biztos, osztrák politikus a Kurier című osztrák lap vasárnapi számában megjelent interjújában, amelyben arról is beszélt, hogy a menekültügyi problémákat nem lehet rövid távon megoldani.

Rámutatott: ha az unió nem tett volna intézkedéseket, úgy már most is jelentősen több menekült lenne a kontinensen. Hozzátette, hogy az EU intézkedéseinek köszönhetően a Törökország irányából érkezők száma 98 százalékkal csökkent. Úgy fogalmazott: megérti az európaiak igényét, hogy a menekültkérdésben mielőbbi megoldást érjenek el, azonban ez azonban nem lehetséges.

Hahn

felidézte: ugyan megnőtt a Földközi-tengeren átkelő menekültek száma, azonban így csak ötödannyian érkeznek ebből az irányból, mint ahányan korábban a menekültválság tetőpontján jöttek a balkáni útvonalon. A Földközi-tenger felől érkezők 90 százaléka gazdasági menekült, ez a döntő különbség köztük és a balkáni útvonalon jött szíriai háborús menekültek között. Arról is beszélt, hogy az unióba ellenőrzés nélkül lépnek be emberek, továbbá az EU-n belüli menekültelosztás sem működik eredményesen. "Humanistaként nem lehet elfogadni, hogy emberek meghalnak, miközben az életük jobbításáért küzdenek" - mondta az osztrák politikus. Hahn hangsúlyozta, hogy nem elegendőek csupán a líbiai partoknál bevezetett intézkedések, hiszen korábban is több lépés hozta meg a kívánt hatást: az unió és Törökország közötti egyezmény, a balkáni útvonal lezárása és az egyes balkáni államok segítsége. Meglátása szerint az egész menekültútvonal egy hatalmas üzlet az embercsempészeknek, így ezt az üzleti modellt kell "szétverni". Úgy vélte, hogy a határellenőrzés csak egy része az intézkedéscsomagnak, hiszen az embercsempészek a nagyvárosokban is megtalálhatóak, ezért a rendőri egységeknek itt is el kell járniuk. "Sokat tettünk a líbiai helyzet stabilizálásáért" - magyarázta Hahn és kifejtette: a viszonylag békésebb területeken felállították az iskolai rendszert, az egészségügyi ellátást és megkezdték a kórházak felújítását. Továbbá 24 millió euróval támogatták a líbiai parti őrséget. Úgy vélte, hogy az afrikai menekültprobléma még sok éven át fogja foglalkoztatni Európát. Becslése szerint a jelenlegi egymilliárdos afrikai lélekszám az évszázad közepére kétmilliárdra, az évszázad végére pedig négymilliárdra duzzadhat. Kiemelte: az unió Szenegállal való együttműködésének eredményeképpen a Szenegálból menekülők számát sikerült jelentősen csökkenteni, hiszen a szenegáli kormány felvilágosító kampánya miatt évi tízezer alá szorították az országot elhagyók számát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.