Kultúra

Teniszversennyel indul a Szent-Györgyi-emlékév a Szegedi Tudományegyetemen

Teniszversennyel indul a Szent-Györgyi-emlékév a Szegedi Tudományegyetemen

2017. június 20., kedd
Teniszversennyel indul a Szent-Györgyi-emlékév a Szegedi Tudományegyetemen
szent_gyorgyi_teniszverseny

A Szent-Györgyi-emlékév első eseményeként teniszversenyt rendez az SZTE Alma Mater. Az érdeklődők párosban és egyéniben is nevezhetnek. A jubileumi programsorozat kiemelt eseménye a középiskolásoknak meghirdetett Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny decemberben: ide 55 csapatot várnak a szervezők, a helyek több mint fele már elkelt.

A Szegedi Tudományegyetem emlékévvel tiszteleg egykori rektora előtt: decemberben lesz 80 éve, hogy Szent-Györgyi Albert átvette a Nobel-díjat. Az emlékév első rendezvénye a június 24-ére meghirdetett SZTE Alma Mater Weekend, amelyen a Szent-Györgyi által kedvelt sportágakban – tenisz és röplabda – is versenyt rendeznek. Az érdeklődők a tenisztornára párosban és egyéniben nevezhetnek, a röplabda kupára háromfős csapatok jelentkezését várják

az SZTE Alma Mater honlapján

. Az emlékév kiemelt eseménye decemberben a Szegedi Tudományegyetem rangos tanulmányi versenye: kémia, biológia és fizika tantárgyakból mérik össze tudásukat a középiskolás diákok. A hatodik Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre 55 csapat nevezését fogadják el, a helyek több mint fele már elkelt. A versenyen rendszeresen induló iskolák mellett érkeztek nevezések az ország minden részéből, és olyan intézményektől is, ahonnan korábban még nem. A verseny témája 2017-ben: „Szent-Györgyi és munkássága, valamint a fizikai, kémiai és fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjasok 2012 és 2016 között”. Kiemelten szerepelnek a kémiai díjat érintő kérdések annak apropóján, hogy a rendezvényhez kapcsolódó Nobel-díjasok és tehetséges diákok X. találkozójának vendége Stefan Hell, aki 2014-ben Eric Betziggel és William Moernerrel megosztva vehette át az elismerést a szuperfelbontású fluoreszcens mikroszkópia kifejlesztéséért. A találkozón, amelyet a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány szervez, részt vesz Bert Sakkmann, aki 1991-ben nyerte el az orvostudományi Nobel-díjat Erwin Neherrel együtt a sejtek ioncsatornáinak működését illető felfedezéseiért. A verseny tisztaságát és szakmaiságát az egyetem elismert oktató professzoraiból álló, háromtagú zsűri vigyázza. A zsűri elnöke Dux László, az SZTE ÁOK Biokémiai Intézet tanszékvezető egyetemi tanára, tagjai Wölfling János, az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Szerves Kémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, és Révész Piroska, az SZTE GYTK Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet professzora. A diákok felkészülését az SZTE ajánlotti irodalommal segíti, amely a verseny honlapján található meg. A Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen a számítógépes elődöntőből a legjobb hat csapat jut be a döntőbe, az SZTE az első három helyezettet értékes jutalmakkal díjazza. A csapatok

a verseny hivatalos honlapján

jelentkezhetnek 2017. szeptember 15., péntek éjfélig - de ha betelik az 55 fős csapatlétszám, a szervezők hamarabb lezárják a nevezést. A kreatív kategóriák (kisfilm és képregény) pályamunkáinak beadási határideje 2017. november 15.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.