Közélet

Tajani: az EB-nek be kell tartatnia a menekültkvótákról szóló döntést

Tajani: az EB-nek be kell tartatnia a menekültkvótákról szóló döntést

2017. június 7., szerda
Tajani: az EB-nek be kell tartatnia a menekültkvótákról szóló döntést

Fel kell lépnie az Európai Bizottságnak (EB) a menedékkérők elosztását célzó uniós mechanizmus működtetése érdekében, szükség esetén kötelezettségszegési eljárást kell indítani azon tagországok ellen, amelyek nem hajtják végre a kötelező kvóták felállításáról szóló korábbi döntést - jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke szerdán Brüsszelben.

Tajani

azt hangoztatta egy szerdai konferencián, hogy a tagállamok mindegyikének részt kell vennie a 120 ezer menedékkérő áttelepítését célzó, kötelező jellegű mechanizmusban, amelyet az uniós belügyminiszterek minősített többségi szavazással, mások mellett Magyarország ellenkezése dacára fogadtak el 2015 szeptemberében. Mint mondta, a bizottságnak fel kell lépnie a megállapodás betartatása érdekében, s szükség esetén kötelezettségszegési eljárást kell indítania azon tagállamok ellen, amelyek ezt nem teszik meg. Kiemelte, a parlament álláspontja rendkívül világos ebben a kérdésben: mielőbb meg kell oldani a Görögországban és Olaszországban tartózkodó menedékkérők ügyét. Az Európai Parlament elnöke latinul hozzátette, "pacta sunt servanda", vagyis a szerződéseket teljesíteni kell.

Dimitrisz Avramopulosz

migrációs ügyekért felelős uniós biztos május közepén cselekvésre szólította fel azokat az országokat, amelyek eddig egyetlen menedékkérőt sem vettek át, illetve azokat is, amelyek több mint egy éve nem vettek át senkit Olaszországból és Görögországból, és közölte, hogy ha egy hónapon belül sincs előrelépés, kötelezettségszegési eljárás fog indulni az érintett tagállamokkal szemben. Az Európai Bizottság várhatóan jövő szerdán fogja bejelenteni, hogy miképpen kíván fellépni a "renitens" tagállamok ellen, az esetleges konkrét jogi eljárásokat azonban egyes szakértők szerint legkorábban szeptemberben indíthatják meg, amikor lejár a tanácsi határozat kétéves határideje.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.