Közélet

Szijjártó: jogos az igény a külföldi finanszírozók megismerésére

Szijjártó: jogos az igény a külföldi finanszírozók megismerésére

2017. június 14., szerda
Szijjártó: jogos az igény a külföldi finanszírozók megismerésére

A külgazdasági és külügyminiszter szerint jogos a magyar emberek igénye, hogy megismerhető legyen a civil szervezetek külföldi finanszírozóinak kiléte.

Szijjártó Péter

szerdán egy más témában tartott sajtótájékoztatón arra reagált, hogy

a német külügyminisztérium szóvivője azt mondta

: a német kormány "nagy aggodalommal" tekint a külföldről támogatott civil szervezetekről szóló magyar törvényre.

Martin Schäfer

közölte: az érintettekkel folytatott konzultáció nélkül elfogadott jogszabállyal Magyarország olyan államok közé kerül, mint Oroszország, Kína vagy Izrael, amelyek számára a civil szervezetek munkájának finanszírozása külföldi támogatók révén "ellenséges, vagy legalábbis barátságtalan eljárás". A külügyminiszter mindezzel kapcsolatban kifejtette: "az ember azt várná el a szociáldemokrata vezetésű német külügyminisztériumtól", hogy alapos információk alapján fogalmaznak meg bírálatokat más országokkal szemben, és nem elfogult, alaptalan vádak alapján. Felvetette a kérdést, hogy "a német kormány mitől fél", hogy mi derülhet ki a civil szervezetek finanszírozásáról? Szijjártó Péter kiemelte: a magyar emberek részéről jogos az igény, hogy tudják, ki finanszírozza külföldről a civil szervezeteket, és ha azoknak nincs szégyellni valójuk, akkor nem pontosan érthető, miért ellenzik, hogy felfedjék külföldi finanszírozóik kilétét. A miniszter közölte: a civil szervezeteket "soha senki nem választotta meg semmire", így hamis az a beállítás, hogy a társadalmat képviselik egy kormánnyal szemben. A civil szervezetek fontosak, bizonyos kérdésekben fontos elmondaniuk a véleményüket, de mivel ezzel a közvélemény befolyásolására törekednek, világossá kell tenniük külföldi finanszírozóik kilétét - magyarázta. Szijjártó Péter hangsúlyozta: furcsa, hogy a német kormány az átláthatóság irányába mutató jogszabályt kritizálja. "Természetesen mi a jövőben is tartózkodni fogunk attól, hogy más európai uniós országok jogszabályalkotását kritizáljuk" - fogalmazott Szijjártó Péter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.