Egészség

Számos betegséget okozhatnak a klímaberendezések

Számos betegséget okozhatnak a klímaberendezések

2017. június 27., kedd
Számos betegséget okozhatnak a klímaberendezések

A náthától az ízületi problémákon át az A-típusos tüdőgyulladásig számos betegséget okozhat a nem megfelelően karbantartott és beállított klímaberendezés - hívta fel a figyelmet Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos az M1 aktuális csatorna kedd délutáni műsorában.

Szabó Enikő

kiemelte: nagyon fontos a karbantartás, egy zárt rendszerű szellőzőberendezést minimum félévente kell, de negyedévente ajánlott átvizsgáltatni szakemberrel. Ennek hiányában allergének, gombák is megtelepedhetnek a rendszerben, amelyek a levegőbe kerülve akár súlyos betegségeket is okozhatnak. A helyettes tisztifőorvos azt ajánlja, a kinti hőmérséklethez képest 6-8 fokkal hűvösebbre legyen beállítva a klímaberendezés. Előfordul az is, hogy a légkondicionáló egy irányból, egy helyre fújja a levegőt, ez esetben felfázást, vesegyulladást is okozhat. A zárt helyiségekben a klímaberendezés okozta magas szén-dioxid tartalom álmosságot is okozhat, de olyan helyen, ahol még az ablakok is sötétítettek, akár depresszió is előfordulhat - sorolta Szabó Enikő. A tartós hőség veszélye miatt

Szentes Tamás

országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár először múlt csütörtöktől hétfő éjfélig rendelte el az ország egész területére a hőségriasztást, majd kedden meghosszabbította szerda éjfélig.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.