Bulvár

Magyarország élen jár a dizájnerdrog-fogyastásban

Magyarország élen jár a dizájnerdrog-fogyastásban

2017. június 26., hétfő
Magyarország élen jár a dizájnerdrog-fogyastásban

Magyarország élen jár a dizájnerdrog-fogyasztásban - mondta Csákó Ibolya alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi főosztályának kiemelt főreferense az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában, annak kapcsán, hogy június 26-a a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem világnapja.

A főreferens elmondta: Magyarországon a "legfogyasztottabb" kábítószer a kannabisz, de 2010-ben megindult az új pszichoaktív anyagok, az úgynevezett dizájnerdrogok térhódítása. Mint mondta, ezek olcsón előállítható, könnyen beszerezhető szintetikus anyagok, ennek volt köszönhető a gyors térhódításuk. Kiemelte a dizájnerdrogokkal szembeni küzdelemben a 2012-ben bevezetett úgynevezett C-listát, amely rögzíti az új pszichoaktív anyagokat. Hozzátette: 2014-től csökkent a "dizájnerdrog-őrület", és ezzel párhuzamosan megindult a klasszikus, amfetamin-tartalmú kábítószerek újbóli térhódítása. Megjegyezte: ugyan a dizájnerdrogoknak Magyarországon már szűkül a piacuk, de még mindig jóval olcsóbbak, mint az alkohol és a klasszikus kábítószerek, főleg a fiatalok és a szegényebbek a veszélyeztetettek.

Csákó Ibolya

szólt arról is, hogy nyáron rendszerint emelkedik a fogyasztók és lefoglalások száma. Megjegyezte: a rendészeti szervek csak a piacra kerülő kábítószer egy százalékát tudják lefoglalni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.