Közélet

Lelepleztek egy menekültek közé férkőző szélsőséges iszlamistát Németországban

Lelepleztek egy menekültek közé férkőző szélsőséges iszlamistát Németországban

2017. június 15., csütörtök
Lelepleztek egy menekültek közé férkőző szélsőséges iszlamistát Németországban

Labdarúgó edzőként fiatal menekültek közé férkőző szélsőséges iszlamistát lepleztek le a németországi Hamburgban - közölte csütörtökön a tartományi rangú város alkotmányvédelmi hivatala (LfV).

A közlemény szerint a leleplezett férfi menekültszállásokon szerveződött labdarúgó csapatok és egy hamburgi sportegyesület menekültekből álló labdarúgó csapatának edzőjeként, és esetenként tolmácsként tevékenykedett. Az LfV megállapította, hogy Hizb ut-Tahrir (HuT) nevű, Németországban 2003 óta betiltott szélsőséges iszlamista szervezet magas rangú vezetői közé tartozik. Edzőként és tolmácsként igyekezett felkelteni a többnyire afgán származású fiatal menekültek érdeklődését a HuT ideológiája iránt - áll a közleményben. Az alkotmányvédelmi hivatal értesítette a feltárt adatokról az érintett intézményeket, amelyek megszakítják az együttműködést a közleményben Mustafa H. néven azonosított férfival. Az LfV szóvivője a Die Welt című lapnak elmondtam, hogy Mustafa H. tevékenysége "pontosan illeszkedik a mozgalom stratégiájához", amely szerint a sporton keresztül kell új tagokat toborozni. A HuT célja a világ valamennyi országának átszervezése egyetlen kalifátussá, amely az iszlám jogrend, a saría alapján működik. A cél eléréséhez elfogadható eszköznek tartja az erőszakot, antiszemita propagandát terjeszt, Izrael megsemmisítésére és zsidók legyilkolására buzdít. Az LfV szerint a mozgalomnak Hamburgban nagyjából 140, többnyire afgán vagy török származású követője van. Különösen a menekültek körében igyekeznek újabb tagokat toborozni, a többi között kerti grillezés és labdarúgó mérkőzés szervezésével próbálnak a bizalmukba férkőzni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.