Sport

Labdarúgás: Zala bajnoka ellen csatázik a feljutásért a Makó

Labdarúgás: Zala bajnoka ellen csatázik a feljutásért a Makó

2017. június 9., péntek
Labdarúgás: Zala bajnoka ellen csatázik a feljutásért a Makó
mako_asotthalom02_gs

Mindkét csapat jelentős NB-s múlttal bír, azonban a Makó és a Nagykanizsa osztályzóját követően csak egyikük lehet ott jövőre az NB III-ban.

Nem volt szerencsés kedden a Makói FC. A Csongrád megyei I. osztály idei bajnoka ugyanis nem került be azon csapatok közé, akik osztályzó párharc nélkül kerülhettek fel az NB III-ba, így a Makóra a Zala megyei bajnok, a Nagykanizsa vár. A párharc első felvonására szombaton kerül sor, ami előtt a csapat edzője úgy fogalmazott: kérdés, fel tudják-e tenni az i-re a pontot. "A bajnoki cím jóformán semmit nem ér, ha nem tudunk felkerülni. Nem bonyolult a feladat, itthon egy biztos előnyt szeretnénk kiharcolni. Nem vagyok telhetetlen, ha egy kétgólos előnyt sikerülne kiépítenünk, akkor nyugodtan indulhatnánk neki a visszavágónak - ha persze több lesz, az sem olyan nagy baj. Szerkezetben és játékban is két hasonló csapatról beszélünk, az általam megtekintett mérkőzések alapján szintén egy játékos csapatról van szó. A tavalyi kupameccseinkből kiindulva, a Sárvár ellen, valamint függetlenül attól, hogy kikaptunk, a Videoton ellen is jó meccset játszottunk. Sok nyerő típusú játékosunk van, nagyon akarják a sikert - ez is sokat jelenthet, de ez valószínűleg fennáll a Nagykanizsánál is" - fejtette ki

Méhes Tibor

.

Online

Szombaton 17 órától folyamatosan frissülő, élő szöveges közvetítést adunk a Makói FC - Nagykanizsa NB III-as osztályzó mérkőzésről. Szurkoljon velünk!

Ez a 180 perc, ami a Makóra vár, komoly nyomást is helyezhet a játékosokra, hiszen ez alatt dől el, jövőre ott lehet-e a harmadosztály mezőnyében az együttes. Ebben sokat segíthet az, ha szombaton hazai pályán olyan eredményt érnek el a hagymavárosiak, amely után bizakodóan vághatnak neki majd a jövő heti, mintegy 400 kilométeres utazásnak. "Olyan győzelmi kényszerben voltunk egész tavasszal, hogy a játékosok hozzászoktak, hogy nincs más elfogadható eredmény, csak a győzelem. A hazai meccseinken rendre eredményesek voltunk. Éles volt a tavaszunk, ebből kiindulva nem lesz új feladat számunkra, de valószínűleg az ellenfelünknek sem, mert ők sem utcahosszal nyerték a bajnokságot. Úgy vélem, a pillanatnyi fizikai és pszichés állapot dönthet" - mondta Méhes Tibor, aki hozzátette, egész szezonban jó fizikai állapotban volt az együttese, így nem lehet gond a fáradtsággal sem az osztályzón, ráadásul egy ilyen meccsre a holtak is feltámadnak. A Maros-partiak szakvezetője várhatóan több játékosára sem számíthat a párharc első felvonásán:

Hacker Bence

esetében még minden követ megmozgatnak, hogy játszhasson, ugyanakkor a keresztszalag műtét után lábadozó

Kalász Zoltán

, és

Horváth Károly

játékára biztosan nem számíthat Méhes Tibor, aki felhívta a figyelmet rá, másképp kell majd sakkoznia a meccsen, mert ellentétben a megeeggyel, itt "csak" három cserelehetősége lesz.

Előny a hazai kezdés

algyo-mako022kf

Mindössze három találkozót hagyott ki a makóiak játékosa,

Rakonczai Zoltán

, aki azon a 27 bajnokin, amin pályára lépett az idei szezonban, egyaránt a kezdőcsapat tagjaként tette ezt. "Mindenképp izgalmas meccset várok, amely reményeim szerint a javunkra fog eldőlni. Bízom benne, hogy kellőképpen össze tudjuk magunkat szedni erre az utolsó két találkozóra, és a tavasz után maradt még energiánk. Egész tavasszal azért dolgoztunk, hogy NB III-ban szerepelhessünk" - nyilatkozta a makóiak futballistája, aki hozzátette, jó lenne kapott gól nélküli győzelmet aratniuk szombaton. "Együtt mozog a csapatunk támadásban és védekezésben, meg tudjuk oldani ezt a feladatot. Szerintem előny az itthoni kezdés, ha jól jövünk ki az első meccsből, akkor idegenben már könnyebb dolgunk lehet. Hazai pályán már látni fogjuk, hogy mit képvisel az ellenfelünk" - fejtette ki Rakonczai Zoltán. A 29 éves játékosa egyike azon Maros-parti futballistáknak, akik pályafutásuk korábbi szakaszáról bírnak magasabb osztályú tapasztalattal is, ott volt a 2008/2009-es, NB II-ben bronzérmet szerzett együttesben, miképp ott volt a 2011/12-es csapatban is, ami akkor a harmadosztályban játszott. "Remélem, segítség lesz a csapat számára, hogy vagyunk páran, akik játszottunk már magasabb osztályban. Ez így van az ellenfelünknél is, a Nagykanizsában is vannak rutinosabb játékosok, de remélhetőleg mi többet tudunk majd segíteni a csapatnak. Régóta játszom Makón, akkor is itt voltam, amikor NB II-ben harmadik helyen végeztünk. Legyen szó bármilyen osztályról, egy bajnokság megnyerésére vágyik minden játékos leginkább. Az elmúlt egy-két évben ez is motivált bennünket, Makó város is megérdemelné, hogy újra magasabb osztályú csapata legyen. A Lángszórós alakulat eddig is bízott bennünk, le a kalappal előttük, minden meccsünkön ott voltak, remélem, hogy hétvégén is biztatnak majd bennünket" - tért ki a szurkolók erejére Rakonczai Zoltán.

Hasonlóan szoros volt a Nagykanizsának is

Csak az utolsó fordulót követően örülhetett a Nagykanizsa a Zala megyei I. osztályban. A korábban többször az élvonalban is szerepelt klub 28 bajnokija során 72 pontot gyűjtött, a tavaszt pedig veretlenül hozta le - mindkét vereségét még az idény első felében szenvedte el, az első fordulóban a Zalalövő, majd később a nagy üldöző, a Kaposi Transport Csács SE tudott három pontot szerezni a kanizsaiak ellen. Mi több, a Nagykanizsa mindössze két döntetlent játszott a téli szünet után 12 győzelem mellett két alkalommal ikszelt a Makó ellenfele, amely egyébként idegenben még több pontot gyűjtött, mint hazai pályán, hiszen otthonától távol csak két alkalommal veszített pontot (egy döntetlen és egy vereség), míg tizennégy hazai bajnokija alatt két iksz mellett a már említett Csács elleni vereség szerepel. A csapatból mindenképp kiemelkedett idén

Szalai Dániel

: a 28 éves játékosnak ez volt zsinórban a harmadik idénye a klubnál, de 19 lőtt góljával jelentős szerepet vállalt abban, hogy a Nagykanizsa lett a zalai bajnok. Fontos azonban kiemelni, hogy 93 gólt szerzett a csapat, így bár ennek jelentős részét Szalai Dániel lőtte, de mögötte hárman is kilencig jutottak, tehát szépen eloszlottak a gólok a csapattagok között. A gárdát tavaly is Gombos Zsolt irányította a kispadon: vezetésével az előző idényben 46 pontot gyűjtve a hatodik helyen végzett a Nagykanizsa, amelynek kerete 2016 nyarán alaposan kicserélődött, hiszen tíz játékos távozott, míg kilenc labdarúgó érkezett - ám úgy tűnik, a váltás jól sült el.A csapat legutóbb a 2012/13-as szezonban játszott a harmadosztályban, ám akkor a tizenegyedik helyen végzett a 14 csapatos bajnokságban, így hat harmadosztályú évet követően búcsúzni kényszerült a ligától, ahová éppen tíz éve, a 2006/2007-es zalai megyeegyet megnyerve jutott fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.