Közélet

Kontrát Károly: kormány jó és felelős döntést hozott, amikor két éve a kerítés megépítéséről döntött

Kontrát Károly: kormány jó és felelős döntést hozott, amikor két éve a kerítés megépítéséről döntött

2017. június 16., péntek
Kontrát Károly: kormány jó és felelős döntést hozott, amikor két éve a kerítés megépítéséről döntött
Illegális bevándorlás - Elkészült a második sor kerítés

Az elmúlt két évet és az Európát sújtó terrorfenyegetettséget látva biztos, hogy a magyar kormány jó és felelős döntést hozott, amikor a kerítés megépítéséről döntött - mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek pénteken.

Az államtitkár annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy a kormány két éve döntött arról, hogy a tömeges illegális bevándorlás és Magyarország schengeni kötelezettségei miatt kerítést épít a déli határra. A kerítés 2015 szeptemberére készült el. "A határzár nélkül nem tudnánk hazánk és a magyar emberek biztonságát garantálni" - tette hozzá az államtitkár, aki hangsúlyozta azt is, a kerítésnek nagy a visszatartó ereje, és nemcsak az illegális bevándorlást állítja meg, hanem az azzal együtt érkező terrorizmus ellen is védi Magyarországot és Európát.

Kontrát Károly

hozzátette: ezért a kormány határozottan kiáll amellett, hogy mindaddig, amíg Európát illegális bevándorlás sújtja, a kerítésre szükség van. "Az európai határvédelemre továbbra sem számíthatunk, Brüsszel a védelem helyett még mindig a kényszerbetelepítést erőlteti" - mondta a politikus. Megjegyezte: a kormány célja, hogy megvédje a magyar embereket és Európa schengeni határát, bármekkora is a nyomás, ezért egy második kerítést is építettek, amit április 28-án adtak át. A politikus jelezte azt is, egyre nagyobb a nyomás Magyarországon, hogy bontsa le a kerítést, engedje be a migránsokat és fogadja el a betelepítési kvótát. Kontrát Károly felidézte: az Európai Bizottság májusban a tranzitzóna, a héten pedig a kvóta miatt indított kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben, a Magyarországot elítélő európai parlamenti határozatban is felszólították a kormányt, hogy változtassa meg bevándorláspolitikáját. A kerítés lebontását követelik egyrészt a brüsszeli politikusok, szervezetek és újabban a szocialisták is elismerték, ha hatalomra kerülnének, akkor lebontják a kerítést - jegyezte meg az államtitkár, kiemelve, hogy "baloldali offenzíva indult a kerítés lebontásáért, a bevándorlók behozataláért". "Ezt mi nagyon veszélyesnek és elfogadhatatlannak tartjuk, a kerítésre szükség van a magyar és európai emberek biztonsága és a migránsok között érkező terroristák miatt" - szögezte le, hozzátéve, hogy ezért a kormány világossá tette, semmilyen módon nem kíván változtatni bevándorláspolitkáján. Meg kívánjuk tartania kerítést, a tranzitzónát, a jogi határzárat, ebben a nemzeti konzultációban a magyar emberek elsöprő többsége is megerősített bennünket - jegyezte meg. Az államtitkár kiemelte: a kormány jó és felelős döntést hozott, amikor két éve a kerítés megépítéséről döntött, és ígéretet tett arra, hogy amíg polgári kormány van Magyarországon, a kerítés állni fog. Jelezte: a kormány áll az unós eljárások elébe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.