Bulvár

Finnországból érkezett a Szegedi Vadaspark új lakója

Finnországból érkezett a Szegedi Vadaspark új lakója

2017. június 21., szerda
Finnországból érkezett a Szegedi Vadaspark új lakója
szakallas_bagoly_vadaspark

A Vadaspark egyik új jövevénye igazán impozáns jelenség, hiszen a szakállas bagoly nemcsak testméretével, hanem különleges arcával is feltűnést kelt. Három éve tartják a messzi északon élő ritka fajt, akkor egy testvérpár érkezett egy svájci állatkertből. Azért, hogy összeállhasson egy szaporodó pár, végül Finnországban találtak egy nőstényt, amelyet elhozhattak az onnan messzi délre. A Helsinki Állatkertből érkezett fiatal tojó a karantén lejárta után, most költözött össze a jövendőbelijével a nagy bagolyröpdében - közölte a Szegedi Vadaspark.

A szakállas bagoly Eurázsia és Észak-Amerika tajgáin honos. Elsősorban olyan erdőket kedvel, ahol a közelben nyíltabb területek is találhatók. Éles hallása és látása segíti a vadászatban. Magas fákon, vagy éppen póznákon ülve les, majd onnan csap le áldozatára. Akár még a 60 centiméteres hó alatt mozgó pockot is képes kifülelni, majd helyzetének pontos meghatározása után azt elkapni. Főleg kisemlősökre, azon belül is rágcsálókra vadászik, csak időnként zsákmányol madarat. Jelenleg ugyan nem veszélyeztetett faj, a megfigyelések szerint azonban a globális felmelegedéssel járó környezetváltozás – csakúgy, mint a többi északi fajt – hátrányosan érinti. Fülei nincsenek, viszont arca a testméretéhez viszonyítva nagy, a szeme körüli koncentrikus körök tetszik tetszetőssé, sőt, némileg emberszerűvé a tekintetét. Emiatt, illetve kicsiny sárga szemei miatt nevezik észak fantomának is. Persze, ahogy észrevettük, egyáltalán nem vészjósló állatok. Erről a látogatóink is meggyőződhetnek a medvebemutató szomszédságában álló röpdében felkeresve őket.

Bábkiállítás a Vadasparkban

Bár már túl vagyunk a Vadaspark legnagyobb látogatottságú tavaszi időszakán, az iskolai kirándulási szezon is befejeződött, mégis továbbra is gyermekzsivajtól hangos az állatkert, mert egyrészt beindult a zootábor, másrészt hétvégén, kiemelten a fiatalabb korosztálynak, s a velük kilátogató családtagoknak szólnak a különleges programok. Ugyanis az iskolai szünidő beköszöntével beindult a tavaly oly népszerű, társintézményeket, szervezeteket bemutató programkínálat, amely révén vasárnaponként különleges élmények fogadják a Vadasparkba látogatókat. Az elmúlt vasárnap a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástár munkatársai szórakoztatták természettudományi játszóházzal az érdeklődőket, míg most hétvégén a Kövér Béla Bábszínház látványos bábkiállításában lehet majd gyönyörködni. Mind szombaton, mind vasárnap egész nap az idei évad egyik legsikeresebb előadása, „A madárijesztő” bábjai és díszletei láthatók a Vadaspark Oktatóközpontjában. „Az elhagyatott mező szélén egy magányos madárijesztő várja türelmesen az emberek visszatérését. A remény, hogy valamikor a mező ismét virágba borul, és Ő újra őrizheti a napraforgókat, erőt ad neki, hogy ellenálljon a hidegnek, az esőnek vagy a hóviharnak. Egy szép tavaszi reggelen egy gólyafióka véletlenül a madárijesztő fején landol. Hamarosan egy gyönyörű barátság veszi kezdetét… „ - írja az Adela Moldovan rendezte produkció bábszínházi beharangozója.

Tevecsikós fotók nyerték a fotópályázatot

Láthatóan a tevecsikók fogták meg leginkább az állatkerti fotósokat, ami abból is látszik, hogy mind a fotópályázat nyertes, mind a közönségdíjas képének témái a nyakigláb tavaszi szülöttek voltak. Annak ellenére, hogy nagyon nagyszámú fotó érkezett a pályázatra, sokféle állatról – ami azt is mutatja, hogy ismét sok állat született, kelt az állatkertben. A Szegedi Vadaspark és a Tessloff-Babilon Kiadó Kft. által kiírt közös fotópályázat témája ugyanis a Vadaspark legifjabb lakói voltak, a nyertes pedig Gibli82 lett, ő a Vadaspark ajándékcsomagját nyerte. A közönségdíjat, a legmagasabb elért pontszámmal az Ildikó felhasználónevű pályázó nyerte, szintén tevét ábrázoló képével – a megérdemelt jutalmát a Kiadó biztosítja.

vadaspark_palyazat_nyertesfoto_gibli82

Rövidesen kiírják az új, nyári pályázatot is, amelyre ismét sok szép és izgalmas fotót vár a Vadaspark!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.