Kultúra

Barátság a Gulágon - Tatár író könyvét mutatták be az Emlékpontban

Barátság a Gulágon - Tatár író könyvét mutatták be az Emlékpontban

2017. június 9., péntek
Barátság a Gulágon - Tatár író könyvét mutatták be az Emlékpontban
2017_0608_Ima_07

Az 1950-es évek elején az akkor Szovjetunióhoz tartozó Kazahsztán egyik Gulág táborában együtt raboskodott a tatár író, Ajaz Giljazov és magyar sors- és írótársa, Galgóczy Árpád. A magyar író és műfordító volt az egyik vendége a tatár szerző Imádkozzunk! című könyvének csütörtöki bemutatóján a hódmezővásárhelyi Emlékpontban, ahol elmesélte a kötettel való találkozásának regényes történetét.

A nyolcvankilencedik évében járó Galgóczy Árpád mátészalkai gimnazistaként két társával 1945-ben a szovjet megszállók ellen szervezett fegyveres mozgalmat, ám leleplezték őket és átadták a szovjet hatóságoknak, amelyek a fiatalokat a szovjet törvények alapján húsz évre ítélték. Mint később az író megtudta, szerencséje volt, mert az ítélethozatalkor rövid időre felfüggesztették a halálos ítéletek kiszabását. A szovjet Gulág táborok kegyetlen világa azonban – a kemény telek és a nyári forróság, valamint az elégtelen élelemellátás – embert próbáló körülményeket jelentettek az elhurcoltaknak. Galgóczy az egyik kazahsztáni táborban ismerte meg a tatár származású Giljazovot, akinek muszlim hitszónok apját Sztálin emberei végezték ki. Az egyetemista fiatalembert nyíltan hirdetett Sztálin-ellenes nézetei miatt a szovjet diktatúra négyéves kényszermunkára ítélte. A két fiatalember között barátság szövődött, s a szépen rajzoló Galgóczy tatár barátjáról portrékat is készített. Amikor Sztálin 1953-as halálát követően Galgóczy Árpád elhagyhatta a tábort, gondolni sem merte, hogy később találkoznak. A magyar fiatalember hazatért és irodalmi munkásságával szép pályát futott be. Tavaly történt, hogy az internetre felkerült egyik írását megtalálta a szovjet idők elmúltával híres tatár íróvá lett és 2002-ben elhunyt Ajaz Giljazov özvegye és meghívta magához. Ekkor átadta neki férje 1991 és 1993 között írt, Imádkozzunk! című regényét, amellyel Giljazov célja az volt, hogy a sztálini diktatúra által fenntartott táborok világát megismertetve társainak állítson emléket. A tatár író a könyvben több alkalommal is megemlékezett magyar barátjáról, ezért az özvegy a magyar kiadás előszavának megírására Galgóczy Árpádot kérte fel, valamint a kötetben helyet kaptak azok a rajzok is, amelyeket Galgóczy a kazah táborban készített Giljazovról. A kötet magyar fordítása a Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány gondozásában, a Gulág Emlékbizottság támogatásával jelent meg, amelynek elnöke, Nagyné Pintér Jolán is részt vett a vásárhelyi könyvbemutatón. Mint elmondta: szülei mindketten megjárták a Gulág táborokat, innen is az elkötelezettsége az ott történtek, valamint a Magyarországról 800 ezer elhurcolt emberek sorsának megismertetésére. Amikor tudomást szerzett Giljazov és Galgóczy történetéről, elhatározta, hogy az alapítvány magára vállalja az Imádkozzunk! című kötetnek a hazai olvasókhoz való eljuttatását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.