Közélet

Balog: a migráció veszélyt jelent Európára

Balog: a migráció veszélyt jelent Európára

2017. június 12., hétfő
Balog: a migráció veszélyt jelent Európára
Balog Zoltán; Szabó Levente

Az emberi erőforrások minisztere szerint az illegális bevándorlás nem esélyt, hanem veszélyt jelent Európára, a multikulturalizmus kísérlete pedig olyan biztonsági és kulturális kockázat, amelyet nem szabad vállalni.

Balog Zoltán

a wSieci című lengyel hetilap hétfői számában megjelent interjúban azt mondta, több millió ember tart Európa felé, ezért beszélni kell arról, milyen jövőt szeretnénk. El kell érni, hogy a bevándorlásnak világos szabályai és elvei legyenek, de tagországoknak kell eldönteniük, kikkel akarnak együtt élni. A magyar kormány küzdeni fog az "önkényes intézkedések" ellen, amíg van rá jogi lehetősége, és hajlandó elmenni a végsőkig, hogy megvédje az igazát, mert úgy gondolja, hogy a kvóta "jogtalan, veszélyes" - jelentette ki a miniszter. Hozzátette, Magyarország nem akarja elhagyni az Európai Uniót, de meg akarja változtatni a döntéshozatali folyamatokat, és nem akarja elhagyni az Európai Néppártot sem, de harcol a nemzetállami önállóságáért és a kereszténységből fakadó életforma megőrzéséért. Balog Zoltán úgy fogalmazott, az Európai Bizottság "tehetetlennek, tanácstalannak, erőtlennek" tűnik a migrációval szemben, és nincs ötlete a megoldásra. Ezt azonban nem akarja beismerni, és nem képes elviselni azt sem, hogy Magyarország, Lengyelország és Közép-Európa saját megoldási tervvel állt elő. Konszenzuskeresés helyett saját akaratát próbálja meg a tagországokra kényszeríteni - fogalmazott. A miniszter szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy az Európai Bizottság nem vonta le a tanulságokat a Brexit után, és a közös megoldáskeresés helyett "arrogánsan, agresszíven" válaszol minden kritikára. Arra a kérdésre, hogy az illegális bevándorlás magyar megítélésben van-e jelentősége annak, hogy a migránsok többsége muzulmán, Balog Zoltán azt mondta: az iszlám komoly kultúra és hagyomány, amelyet tiszteletben kell tartanunk, de Európának más az identitása, és látni, hogy ez a két kultúra nem képes konfliktusok nélkül egymás mellett létezni. A legnagyobb különbség, hogy míg Európában elválasztották egymástól a politikát és a vallást, az iszlám esetében azonban inkább a vallás határozza meg a politikát - tette hozzá. A miniszter szólt arról is, hogy "

Soros György

Közép-európai Egyeteme" egy újabb ürügy a Magyarország elleni támadásokhoz. Ez az egyetlen Magyarországon működő külföldi egyetem, amely nem akarja teljesíteni a törvényi feltételeket, helyette nemzetközi akciót szervez Magyarország lejáratására, és azzal vádolja a kormányt, hogy megsérti az egyetemi autonómiát. Pedig még az Európai Bizottság is elismerte, hogy ez nem igaz - fűzte hozzá. Balog Zoltán arról is beszélt, hogy a kormány jelentős eredményeket ért el a családpolitikában, már kevesebb teherrel jár a gyermekvállalás. 2010 után - Európában példátlan módon - 46 százalékkal emelkedett a házasságkötések száma, míg korábban a baloldali kormányok alatt 23 százalékkal csökkent, valamint még soha nem volt ilyen alacsony az abortuszok száma - mondta el a miniszter a lengyel lapnak adott interjúban. Végül beszámolt arról is, hogy

Jarosław Kaczyński

és

Orbán Viktor

döntöttek arról, hogy egy ifjúságcserével foglalkozó szervezet, a

Wacław Felczak

nevét viselő magyar-lengyel alapítvány alakul meg, hogy "a magyar-lengyel barátság ne csak a múltról szóljon, hanem a jövőről is."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.