Sport

Balajcza Szabolcs: "Magyarországon szitokszó lett a futball"

Balajcza Szabolcs: "Magyarországon szitokszó lett a futball"

2017. június 28., szerda
Balajcza Szabolcs: "Magyarországon szitokszó lett a futball"
kapushaboru020kf

Harmadjára vett részt a Kapusháborún az Újpest FC-től távozó rutinos kapus, Balajcza Szabolcs. A karrierjét Siófokon folytató kapussal a válogatottról és a magyar futballról is szót ejtettünk.

- Harmadjára látogatott el a szegedi Kapusháborúra, ahol ezúttal Pogacsics Krisztiánnal vívott gálamérkőzést, ahol a meleggel is megküzdve egy látványos "háborút" vívhattak. Milyennek ítéli ezt a játékot?

- Nagyon élvezem és szeretem a kapusháborút. Tavaly egy körmérkőzést játszottunk Kovács Zoltánnal, Jova Leventével és Pogacsics Krisztiánnal. Most csak Poga volt itt, de ez alatt a 10-12 perces meccs alatt mindketten borzasztóan elfáradtunk ebben a melegben. Nagyon jól kitalálták ezt Bagdi Feriék, szoktuk mi is alkalmazni edzések végén, hiszen a lövőtechnikát is javítja és a közeli védéseknél is segít. Van egy az egyes szituáció is, de a kapustechnika is nagyon fontos. Hallottam, hogy volt, aki bement a legjobb nyolc, vagy négy közé úgy, hogy életében nem állt kapuban, mert jó volt a lövőtechnikája. Megnyerni viszont kapustechnika nélkül nem lehet. Megerőltető annak, aki egész nap játszik, le a kalappal azok előtt, akik végigjátsszák és szép eredményt érnek el.

- Önre térve: idén nyáron elhagyja az Újpestet, és az NB II-es Siófoknál folytatja a karrierjét. Nyilván nem kis változás az életében, mind e mellett hogyan összegezné a IV. kerületben töltött több mint egy évtizedet?

- Az életem része lett az Újpest, tizenegy évet töltöttem el, több mint 300 NB I-es meccsen állhattam a kapuban. Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült legalább egy bajnoki címet nyerni, a kupagyőzelem és a szuperkupa sikerült, de a bajnoki cím hiányzik. Sokszor voltunk ott, hogy még több címet nyerjünk, 2009-ben ezüstérmesek lettünk, de sosem jött össze az arany. Az utolsó időszak nehéz volt, de már én is el akartam jönni, viszont magamban lezártam már ezt a szakaszt. Új fejezet kezdődik az életemben, én már nem fogok újabb tíz évet védeni. Ezt a három-négy évet, ami még a pályafutásomból hátravan, szeretném élvezni, Siófokon pedig erre lehetőség nyílik.

kapushaboru023kf

- Mire lehet képes a Siófok a következő bajnokságban? Azért ebben a hőségben egy kicsit könnyebb lehet dolgozni, hogy ott a Balaton az edzések után.

- Talán könnyebb lesz elviselni a felkészülést a Balaton partján. Bízom benne, hogy komoly eredményt fogunk elérni. Biztos, hogy nem leszünk a feljutók között, de egy stabil másodosztályú csapat lehetünk. Van hat-hét csapat, aki fel akar kerülni az NB I-be, nagyon erős lesz a másodosztály, ahová egyre több élvonalbeli labdarúgó is kerül. Rengeteg meccsünk lesz, de már nagyon várom a rajtot.

- Ha a magyar futball szóba kerül mostanság, nem lehet kikerülni az andorrai vereséget. Milyen volt kívülről Ön számára ez a meccs, mit jelenthet labdarúgásunk számára ez a vereség?

- Nagyon nehéz volt nézni azt a meccset, nagyot csaptak a magyar futballon. Voltunk már ilyen hullámvölgyben, sikerült már ebből feljönni. Abban bízhatunk, nem ez, hanem inkább az egy évvel előtt mutatott a válogatott igazi arca, amikor extázisban volt Magyarország. Kikaptunk már Máltán, vagy ikszeltünk Lichtenstein ellen, de sikerült felállnunk. Sajnos a világbajnokságon már nem leszünk ott, de bízom benne, hogy a következő Európa-bajnokságon ismét ott lehetünk. Ha a szövetségi kapitány azt mondja, hogy csapatot akar építeni, akkor neki kell hinni. A Gera Zoli, Király Gabi, Juhász Roli-féle generáció már kifelé megy, így van egy nagy váltás, a szurkolóknak kicsit türelmesnek kell lenniük - bár ezt hallják már 30-40 éve, így nem lehet könnyű. Nekünk játékosoknak azt kell felfogni, nem szabad lejjebb adni abból, ami azt a felfokozott várakozást és figyelmet okozta az Eb előtt és alatt. Magyarországon a futball szitokszó lett. Az emberek vágynak a sikerre, a focin keresztül kaphatják ezt meg a legjobban, persze ugyanígy a negatívum esetében is érvényes ez. Az a felelősségünk, hogy ezt a sikert tovább pörgessük, és örömet okozzunk az embereknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.