Közélet

Az Europol szoros kapcsolatban áll a nemzeti hatóságokkal a zsarolóvírus ügyében

Az Europol szoros kapcsolatban áll a nemzeti hatóságokkal a zsarolóvírus ügyében

2017. június 28., szerda
Az Europol szoros kapcsolatban áll a nemzeti hatóságokkal a zsarolóvírus ügyében

Az Europol szoros kapcsolatban áll a vírusfertőzéseket bejelentő országokban működő bűnüldöző hatóságokkal és a fontosabb ipari partnerekkel a hackertámadás hatásának felmérése, a teendők összehangolása és az "erő egyesítése" érdekében - közölte Rob Wainwright, az Europol ügyvezető igazgatója szerdán.

Az uniós rendőri együttműködést koordináló szervezet (Europol) tájékoztatása szerint az első bejelentett zsarolóvírus-fertőzést követően az Europol koordinációs munkacsoportot hozott létre, amely aktívan figyelemmel kíséri a zsarolóprogram terjedését. Rob Wainwright elmondta a kedden jelentkező vírus újabb komoly, globális hatású hackertámadás, amely hasonlóságokat mutat a nemrégiben súlyos károkat okozó WannaCry névre hallgató programmal. A keddi vírus - amely a Petya névre keresztelt vírus frissített verziója lehet - ugyanakkor kifinomultabb támadási képességgel rendelkezik, amely a számítógépek operációs rendszereinek számos sebezhetőségének kihasználására irányul. A vizsgálat jelenlegi szakaszában még nem lehet megmondani, hogy hány áldozatot szedett a gyorsan terjedő fertőzés. A támadás újabb bizonyíték arra, hogy a számítógépes bűnözés milyen mértékben fejlődik, ezért az Europol ismételten felhívja a figyelmet a felelősségteljes internetes biztonsági intézkedések meghozatalára - hangsúlyozta az igazgató. Kedden számítógépes rendszereket állított le - egyes feltételezések szerint - a Petya néven ismert zsarolóvírus Ukrajnában, Oroszországban, majd átterjedt Nyugat-Európára, sőt Indiára is. Az elsők között pénzintézeteket támadott meg, később átterjedt más szolgáltató és gyártó cégek, repülőterek számítógépeire és nemzetközi kikötőket és atomerőművet felügyelő komputerekre is. A svájci számítástechnológiai hatóság (MELANI) szerint a Petya néven ismert elektronikus kártevő a Windows operációs rendszerek egyik kommunikációs protokolljának, az SMB-nek (Server Message Block) a sebezhetőségét használja ki. A fertőzött számítógépen megjelenő üzenet szerint - a májusban mintegy 150 országon végigsöpört WannaCry zsarolóvírus esetéhez hasonlóan - az elérhetetlenné vált szervereket a kiberbünőzők csak 300 dolláros (85 ezer forintot) váltságdíj megfizetése ellenében oldják fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.