Közélet

Az ENSZ 193 tagországa cselekvést sürget az óceánok és tengerek védelmében

Az ENSZ 193 tagországa cselekvést sürget az óceánok és tengerek védelmében

2017. június 10., szombat
Az ENSZ 193 tagországa cselekvést sürget az óceánok és tengerek védelmében

Az ENSZ 193 tagországa cselekvést sürget az óceánok és tengerek védelmében a világszervezet New York-i székhelyén öt napon át tartó konferencia pénteki záró felhívásában.

A nemzetközi óceánkonferencia az ENSZ első ilyen jellegű nemzetközi tanácskozása volt. A tanácskozás résztvevői elsődleges célul tűzték ki, hogy felhívják a figyelmet a világtengerek veszélyeztetettségére, és ennek súlyos következményeire. Emlékeztettek arra, hogy a Föld háromnegyedét óceánok és tengerek borítják, s ezek szolgáltatják az élethez elengedhetetlen oxigén csaknem felét, megkötik a kártékony szén-dioxid több mint egynegyedét, táplálékot adnak, és kulcsszerepet játszanak az éghajlati rendszerek alakulásában. A világszervezetben egyhangúlag elfogadott dokumentum - amelyet a jelen lévő miniszterek és diplomaták taps kíséretében szavaztak meg - arra szólítja fel a kormányokat és a civilszervezeteket egyaránt, hogy hozzanak intézkedéseket az óceánok és a tengerek szennyezése, az illegális halászat és a túlhalászás, valamint a tengerek élővilágát pusztító savasodás megakadályozására. Szintén sürgetik a kormányokat, hogy védjék meg a part menti ökológiai rendszereket. Sok ország a dokumentumban szereplő javaslatok mellett további, önkéntes vállalásokat tett az óceánok és általában a természeti környezet védelme érdekében.

Isabella Lovin

svéd miniszterelnök-helyettes, a konferencia társelnöke bejelentette: a kormányok, különböző szervezetek és a magánszektor képviselői mintegy 1200 további javaslattal gazdagították az ajánlásokat. A tanácskozáson elfogadott dokumentum nem kötelező érvényű. Az Egyesült Államok képviselője egyetértett az elfogadott dokumentumban rögzített elvekkel és a javasolt gyakorlati intézkedésekkel, de a részt vevő országok közül egyedüliként visszautasította a dokumentumnak a párizsi klímaegyezményt támogató részeit. David Balton, az amerikai külügyminisztérium helyettes államtitkára emlékeztetett rá: Donald Trump elnök június elsején bejelentette, hogy kilépteti az Egyesült Államokat a klímaegyezményből. A tanácskozáson nem voltak nagy viták.

Peter Thomson

, az ENSZ-közgyűlés elnöke újságíróknak elmondta: ez azért lehetett így, mert mindenki tisztában van azzal, hogy az óceánok az emberiség közös öröksége, s megmentésük a mai kor egyik nagy kihívása. "Ha az óceánok meghalnak, mindannyian meghalunk" - jelentette ki a veterán diplomata.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.