Írjon nekünk

Kultúra

A Somogyiban is folytatódnak a könyvheti programok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

somogyi_konyvtar01kf

Folytatódnak a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok programjai a Somogyi-könyvtár intézményeiben.

2017. június 13. (kedd), 17 óra – Szőregi fiókkönyvtár (Szeged-Szőreg, Magyar u. 14.)

Az időskor felszabadít – könyvbemutató

„Ez a könyv bemutatja, hogy 50 felett, sőt nyugdíjasan is lehet új értelmet, örömteli tevékenységet találni, régóta dédelgetett álmot megvalósítani a kötöttségek alól felszabadult „Régiségeknek”. Ugyanakkor szól utazásokról a múlt és jelen ösvényein, a családi színtéren éppúgy, mint a természet szépségeit felfedezve, mindezt könnyen emészthető, humorral és fotókkal tarkított írásokban” – olvasható Kálmán Annaróza Az időskor felszabadít című könyvének ajánlójában a moly.hu internetes oldalon.

A kötetet a szerző, Szabóné Kálmán Anna ajánlja a téma iránt érdeklődőknek a Somogyi-könyvtár Szőregi fiókkönyvtárában (Szeged-Szőreg, Magyar u. 14.). A könyvheti program június 13-án, kedden 17 órakor kezdődik.

2017. június 13. (kedd), 17 óra – Somogyi-könyvtár, 1. emelet, folyóirat-olvasó

Miért? Warum? – Asszony egy jugoszláv lágerben

Friedrich Anna Miért? Warum? című könyve egy jugoszláviai lágert túlélt magyar-német asszony története. „…sorsa fölmutatja mindazon veszteségeket, amelyek évek és sorsfordító események során csak halmozódtak, kezdve a második világháború kitörése előttről a náci, majd a partizán haláltáborokon, az ötvenes évek beszolgáltatásain, 1956-on, a hatvanas években felsejlő jobbléten át, egészen Szerbia NATO-bombázásáig.” (Keskenyúton. Délvidéki tragédiáink 1944-45., keskenyut.hu)

A könyvet a szerző közreműködésével mutatják a be a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában, június 13-án, kedden, 17 órai kezdettel. Friedrich Anna beszélgetőtársa Kisimre Ferenc. A kötet a Keskenyúton Alapítvány gondozásában jelent meg. A könyvbemutató a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége Szegedi Tagozata és a Somogyi-könyvtár közös programja.

2017. június 13. (kedd), 17 óra – Somogyi-könyvtár, alagsori klub

A szépség lázadása – a szecesszió Szegeden

Vetített képes előadáson mutatja be a szegedi szecesszió szépségeit Csizmadia Edit a Somogyi-könyvtár alagsori klubjában. A szépség lázadása – a szecesszió Szegeden, az építészeten innen és túl című program június 13-án, kedden, 17 órakor kezdődik.

2017. június 13. (kedd), 17 óra – Grand Café Várkert (Stefánia)

Anna visszafordul – Turi Tímea versei

„Anna Karenina visszafordul a peronról, Emma Bovary a tenyészvásáron a férfiakat méregeti, Solvejg megunja a várakozást, és elköltözik. Turi Tímea verseskötete irodalmi, mitológiai és hétköznapi nők történetein keresztül vizsgálja a nemek közötti munkamegosztás konfliktusait. A férfi-nő kapcsolatok dialektikája a maga összetettségében jelenik meg a versekben, csakúgy, mint a felnőtt élet játszmái: ugyanazok a mozzanatok tűnhetnek megalkuvónak és bölcsnek is” – írja Turi Tímea Anna visszafordul című új verseskötetéről a bookline.hu internetes oldal.

A könyvet a szegedi Stefánián, a Grand Café Várkertben mutatják be június 13-án, kedden, 17 órai kezdettel. A szerzővel Szántai Márk beszélget.

2017. június 14. (szerda), 17 óra – Somogyi-könyvtár, 1. emelet, folyóirat-olvasó

A Kárpát-medence vándora – Gyurkovics Hunor festőművész kötete

A Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában mutatják be Gyurkovics Hunor festőművész A Kárpát-medence vándora című új kötetét. A könyvheti program június 14-én, szerdán 17 órakor kezdődik.
A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége Szegedi Tagozata közhasznú művelődési egyesület vendégeként bemutatkozó művésszel Bata János, az Aracs című művészeti, társadalmi és irodalmi folyóirat főszerkesztője beszélget. A közönség egy vetített képes összefoglalót is megtekinthet Gyurkovics Hunor alkotásaiból.

2017. június 14. (szerda), 17 óra – SZTE Klebelsberg Könyvtár, AudMin (Szeged, Ady tér 10.)

Az 1956-os forradalom indítószikrája – Jancsák Csaba könyve

Jancsák Csaba Az 1956-os forradalom indítószikrája című kötetét az SZTE Klebelsberg Könyvtár AudMin termében mutatják be június 14-én, kedden 17 órai kezdettel. A szerzővel és egykori MEFESZ-tagokkal Haág Zalán beszélget.

„A kötet az 1956. október 16-án alakult Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ) történetének idővonalát követi végig, bemutatva a szervezet megszületésének történetét, valamint a diákok által megfogalmazott követelések formálódásának és országos hatókörűvé válásának útját, illetve a MEFESZ értékvilágát, a szervezet utóéletét és a megtorlás eseményeit – a résztvevőkkel készített interjúk és korabeli dokumentumok, valamint levéltári források segítségével. A kötet dokumentummellékletében a MEFESZ magyarországi egyetemeken megfogalmazott követeléseinek és a diákgyűlésekről szóló sajtómegjelenések eredeti dokumentumainak képei szerepelnek” – olvasható a könyvhetszeged.sk-szeged.hu internetes oldalon.

A szegedi könyvhét részletes programja az alábbi internetes oldalon olvasható.

Kommentek

Hírzóna

Eddig 24 ezren látták Máté Bence kiállítását Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Szeptember 8-ig még megtekinthető az installáció.

Tovább olvasom

Hírzóna

Ismét lehet pályázni a vásárhelyi Művésztelep műtermeire

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Főként festőművészek jelentkezését várják.

Tovább olvasom

Hírzóna

A világbékéért muzsikálnak Makón

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Koncerttel és beszélgetéssel zárul a Művészetek Katedrája.

Tovább olvasom

Aktuál