Közélet

A felmérések az Öt Csillag Mozgalom győzelmét jelzik a következő olaszországi választásokon

A felmérések az Öt Csillag Mozgalom győzelmét jelzik a következő olaszországi választásokon

2017. június 3., szombat
A felmérések az Öt Csillag Mozgalom győzelmét jelzik a következő olaszországi választásokon

Mintegy 30 százalékos támogatottsággal az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) ígérkezik az egyre közelebbinek tűnő olasz parlamenti választások győztes pártjának, amelyre főleg a vállalkozók, a fiatalok és a munkások voksolnak - derült ki egy szombaton közölt felmérésből.

A La Repubblica balközép napilapban közölt adatok szerint az M5S támogatottsága jelenleg 28 és 30 százalék között mozog. A 2009-ben civil mozgalomból lett párt a 2013-as parlamenti választásokon több mint 25,5 százalékot szerzett, és ezzel már akkor is a legnagyobb formációnak bizonyult, kormányra mégsem tudott kerülni, mivel elutasította a szövetséget más párttal. A felmérés szerint az M5S fokozatosan növeli erejét Olaszország minden térségében és minden társadalmi osztályában. A humorista Beppe Grillo alapította politikai erő népszerűsége azonban elsősorban Itália középső (29 százalék) és déli részén (36 százalék) kiemelkedően magas. Ha most lennének a választások az M5S-re elsősorban a 18-29 év közötti olasz választók szavaznának (34 százalék), valamint a 30 és 44 év közötti szavazóréteg (36 százalék). A párt széles támogatottságot élvez mindenekelőtt a vállalkozók között (43 százalék), és az M5S-re voksolna a 18 év feletti diákok 34 százaléka, a munkások 36 százaléka. A felmérést kommentáló Ilvo Diamanti olasz szociológus szerint az M5S gyors és egyre növekvő sikerét éppen az általa képviselt politikai újdonság adja. Azok az olaszok választják az M5S-t, akik az összes többi pártban csalódva nem tudnak másra szavazni. Az M5S más pártokkal ellentétben nem területhez vagy társadalmi osztályhoz kötött, ezért szavazóbázisa a lehető legszélesebb: választói korábbi bal- és jobboldaliak egyaránt - magyarázta Ilvo Diamanti. Hozzátette, az M5S szavazói leginkább "szélsőséges centrumpártinak" nevezhetők. A magukat M5S szavazóknak vallók 55 százaléka azt mondta, azért szavaz az M5S-re, mivel a politika jobban működik pártok nélkül. Példaképnek az "erős" politikusokat tartják, mindenekelőtt Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnököt. Ötvenegy százalékuk befogadás helyett nem engedné be Olaszországba a migránsokat (ez az arány a több párt szavazói között 40 százalék), negyvenöt százalékuk a migránsokat veszélyesnek tartja a közbiztonságra (más pártra szavazók között ez az arány 39 százalék). Az M5S-re voksolók 27 százaléka bízik az Európai Unióban, miközben a más pártokra szavazók 32 százaléka mondja ugyanezt. Az M5S támogatóinak 47 százaléka az olasz jobboldallal, 40 százaléka a baloldallal kötne választási szövetséget. Megfelelő miniszterelnök-jelöltnek a párt két fiatal politikusát, Luigi Di Maiót, a mozgalom képviselőházi alelnökét (45 százalék) vagy Alessandro Di Battistát (32 százalék) tartják. Elemzők szerint ha az M5S nyeri a következő olasz választásokat, akár kisebbségi kormányt is alakíthat. Más feltételezések szerint az M5S az Északi Liga pártjával készül koalícióra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.