Közélet

A Csongrád megyei klímastratégia készítéséhez kapcsolódó konferenciát rendeznek Mórahalmon

A Csongrád megyei klímastratégia készítéséhez kapcsolódó konferenciát rendeznek Mórahalmon

2017. június 13., kedd
A Csongrád megyei klímastratégia készítéséhez kapcsolódó konferenciát rendeznek Mórahalmon

Június 16-án kerül megrendezésre Csongrád Megye Klímastratégiájának készítéséhez kapcsolódó szakmai nyitókonferencia a mórahalmi Aranyszöm Rendezvényházban. A Csongrád Megyei Önkormányzat KEHOP-1.2.0-2016-00003 azonosítási számú projektje az Európai Unió támogatásával valósul meg, 30 millió Forint támogatással.

A klímaváltozás napjaink egyik legnagyobb gazdasági és társadalompolitikai kihívásának tekinthető, mely a gazdaság számos részterületét és a társadalom minden rétegét érinti, döntően befolyásolja már a közeljövő életminőségét is a Kárpát-medencében. Csongrád megye ebből a szempontból, mint az ország egyik legmelegebb és csapadékban legszegényebb térsége különösen érzékeny a változásokra, melyek az élet minden területére kihatással lesznek. A klímaváltozás okozta kihívások például a vízgazdálkodás terén nem csupán a vízügyi szakemberek számára okoznak fejtörést, hanem az agrárium, a természetvédelem, az erdészet, a katasztrófavédelem vagy akár a települési zöldfelületek üzemeltetői számára is. Az előálló komplex problémákra csak széleskörű összefogással lehet hatékony megoldásokat találni, melyhez részben szemléletmód váltásra is szükség van a szakemberek, a döntéshozók és a társadalom részéről is. Minden eddiginél fontosabb tudatában lenni annak, hogy a ma meghozott döntések ebben a változó háttérben milyen súlyos következményekkel járhatnak. A klímatudatos gondolkodás ugyanakkor olyan kreatív, innovatív megoldások kifejlesztését, illetve alkalmazásának elterjedését mozdíthatja elő, amelyek hosszabb távon a környezeti állapot javulását is eredményezhetik. Csongrád megye jelentős potenciállal rendelkezi a megújuló energiák (pl. nap- illetve geotermikus energia) terén, ezen előnyök hatékony kihasználása akár helyzeti előny is lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.