Közélet

Újabb halálos áldozatot követelt a kanyaró

Újabb halálos áldozatot követelt a kanyaró

2017. május 5., péntek
Újabb halálos áldozatot követelt a kanyaró
oltas_injekcio_orvos_fecskendo

Romániában az elmúlt héten több mint 170 új kanyarós megbetegedést jelentettek az egészségügyi intézmények, és újabb emberéletet is követelt a járvány, így 24-re emelkedett a kanyaró halálos áldozatainak száma - derült ki a román közegészségügyi intézet pénteken közzétett összesítéséből.

A 24. áldozat egy kanyaróval fertőzött, de más betegségekben is szenvedő kilencéves kislány, akit két hete kezeltek légzési elégtelenséggel a temesvári járványkórház gyermekgyógyászati részlegén, a halál közvetlen oka pedig tüdőgyulladás volt. A közegészségügyi intézet honlapján megjelent legújabb összesítés szerint Romániában a héten 5290-re emelkedett a megerősített kanyarós esetek száma a betegség tavaly februári megjelenése óta. A járvány Románia csaknem teljes területére kiterjedt: a 41 megye közül mindössze Kovászna, Tulcea, Galati és Vrancea megyéből nem jelentettek kanyarós megbetegedést. A legtöbb esetet az ország nyugati megyéiben regisztrálták: Krassó-Szörényből 965, Temes megyéből 950, Arad megyéből pedig 837 igazolt kanyarós megbetegedést jelentettek. A legtöbb áldozatot is az ország nyugati részében szedte a járvány: Temes megyében immár nyolc, Arad és Dolj megyében öt-öt, Krassó-Szörény megyében három halálos áldozatot követelt a járvány, de Calarasi és Szatmár megyében, illetve Bukarestben is meghalt már egy-egy beoltatlan gyermek kanyaróban. Közben a román egészségügyi minisztérium honlapján társadalmi vitára bocsátottak egy törvénytervezetet, amely a szülőket és a közegészségügyi hatóságokat egyaránt felelőssé teszi, hogy a gyermekek megkapják a koruknak megfelelő védőoltásokat, szankciókat azonban nem szab meg. A tervezet szerint a tanintézményeknek a gyerekek beíratásakor oltási igazolást kell majd kérniük. Romániában azt követően jelent meg a kanyarójárvány, hogy a szülők tömegesen kezdték megtagadni a betegség elleni vakcina beadatását gyermekeiknek. A kanyaró ellen beoltott gyerekek aránya egy év alatt 97-ről 80 százalék alá csökkent.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.