Közélet

Szijjártó: a huszonnegyedik órában járunk az európai biztonság szavatolását illetően

Szijjártó: a huszonnegyedik órában járunk az európai biztonság szavatolását illetően

2017. május 30., kedd
Szijjártó: a huszonnegyedik órában járunk az európai biztonság szavatolását illetően

A manchesteri támadás után világos: a huszonnegyedik órában járunk az európai biztonság szavatolását illetően - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az észak-lengyelországi Sopotban, a visegrádi négyek (V4), valamint a balti és az észak-európai országok külügyminiszteri találkozóján.

Szijjártó Péter

a találkozó után az MTI-nek elmondta: a találkozón az egyik legfontosabb kérdés az európai biztonság volt. A Keletről és Délről érkező kihívások fényében egyértelmű, hogy az Európai Uniónak (EU) "nincs most már vesztegetni való ideje, a manchesteri terrortámadás után világos kell, hogy legyen mindenkinek: az európai biztonság vonatkozásában a huszonnegyedik órában vagyunk". "Európában végre mindenkinek komolyan kell vennie, hogy nem babra megy a játék" - jelentette ki, hozzáfűzve: a kontinensnek még soha nem kellett szembenéznie olyan terrorfenyegetettséggel, mint most. "Egymás alap nélküli és méltatlan vádolása helyett, valamint a korábbi, hibásnak bizonyult brüsszeli politikáknak a mentegetése helyett" mindenkinek meg kell értenie: az európai stratégiáknak, döntéseknek az európai biztonság helyreállítását kell megcélozniuk - szögezte le Szijjártó Péter. Amennyiben egyes brüsszeli politikusok, illetve intézmények "nem képesek arra, hogy feladják egyes tagállamokkal szembeni keresztes hadjárataikat", és nem koncentrálnak a biztonság helyreállítására, "ők lesznek a felelősök azért, ha az elkövetkező időszakban tovább romlik az EU biztonsága" - húzta alá. A miniszter az Európai Parlament (EP) május 17-i, Magyarországra vonatkozó határozatára utalva kijelentette: "van olyan európai intézmény, az Európai Parlament, amely a legsúlyosabb terrorfenyegetettség közepette is arra koncentrál, hogy terroristát mentegessen Magyarországgal szemben". Úgy vélekedett: a migráció nemcsak biztonsági, hanem jelentős gazdasági kockázatot is hordoz, egyes európai országok a migrációt "hivatkozási alapnak használják arra, hogy a schengeni övezet belső határain folyamatosan ellenőrzést végezzenek", miközben a schengeni zóna meggyengítése ellentétes egész Európa érdekével. Szijjártó Péter elfogadhatatlannak és rendkívül károsnak minősítette a belső schengeni határellenőrzés hosszú távú fenntartását, mely szavai szerint "agyonütheti az európai gazdaságot, ezen belül a magyart is". "Ezért arra szólítjuk fel az EU-t és az európai országokat, hogy a belső határokon történő ellenőrzések politikáját adják fel, és inkább a külső határokat védjük meg" - hangsúlyozta. A német és az olasz belügyminiszternek a külső uniós határ megvédésének szükségességéről az utóbbi időben tett nyilatkozatairól szólva Szijjártó Péter elmondta: örül, hogy egyre több európai politikus "felismeri a magyar álláspont helyességét, hogy a külső határok megvédésén túl a védvonalainkat kijjebb, Afrikáig kell tolnunk, és az EU-n kívül kell eldőlnie, ki jogosult egyáltalán arra, hogy az EU-ba belépjen". A találkozó előtt Szijjártó Péter a V4 külügymisztereivel egyeztetett, kedd délután pedig kétoldalú tárgyalást folytatott

Borge Brende

norvég külügyminiszterrel is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.