Egyház

Szent Antal-napi Liliomfesztivál Alsóvároson

Szent Antal-napi Liliomfesztivál Alsóvároson

2017. május 28., vasárnap
Szent Antal-napi Liliomfesztivál Alsóvároson
szent_antal-napi_liliomfesztival

Szent Antal-napi Liliomfesztivál lesz június 10-én a Szeged-Alsóvárosi ferences kolostor gyógynövényes kertjében.

Kézműves vásárral, liliomszenteléssel, terményáldással, családi játszóházakkal és programokkal várják az érdeklődőket, valamint új, időszaki kiállítás is nyílik „Mindennapi kenyerünk„ címmel, amely a szerzetesi gasztronómia világába kalauzol el. A világ legnépszerűbb szentje,

Szent Antal

napjához kapcsolódóan tartanak Liliomfesztivált az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban. Szent Antal - kinek jelképe a fehér liliom – a 13. században élő ferences szerzetes volt. Személyéhez számtalan hagyomány kapcsolódik vidékünkön is. Szent Antal a szegedi dohánykertészek, paprikatermelők védőszentje. Általában erre a napra fejeződött be a palántaültetés, a munka legnehezebbje, most már csak áldás kellett a jó terméshez. Antal napját az idősebb szegedi parasztnemzedékek pirosbetűs ünnepként ülték meg, kint a földön, szőlőben semmiképpen nem dolgoztak. Szent Antal ünnepe éppen a liliomnyílás idejére esik. Kézenfekvő volt, hogy a templomokban ezt a gazdag szimbolikájú virágot az ő tiszteletére meg is áldják. A virágokat gyógyászati céllal használták fel. A virágot pálinkába tették: ha valakinek mérges pattanása, furunkulusa volt, akkor egy szirmot kötöttek rá, gyomorgörcs esetén pedig a pálinkát kockacukorra csöpögtetve fogyasztották. A Liliomfesztiválon ezeket a szokásokat is megidézik. Emellett a rendezvény középpontjában a kolostori kertkultúra, valamint a szerzetesi gasztronómia áll. Kézműves játszóházakban megismerkedhetünk a gyógy- és fűszernövényekkel és a kertészkedés titkaival. Ezen a napon nyílik meg egy új, időszaki kiállítás „Mindennapi kenyerünk” címmel, amely a szerzetesi gasztronómia világába kalauzolja el a látogatókat. Este a rendezvényt liliomszenteléssel egybekötött szentmise és jótékonysági koncert zárja.

Részletes program:

10.00:

„Mindennapi kenyerünk” c. kiállítás megnyitója

10.00 – 18.00:

A kolostor (kvadrum – refektórium – sekrestye – templom – kiállítás) megtekintése tárlatvezetés keretében

10.00 – 18.00:

Gyógyító gabonák – kenyérsütés tönkölybúzából

10.00 – 18.00:

Ezerjófű játszóház

10.00 – 18.00:

Szent Antal prédikál a halaknak – játszóház

10.00 – 13.00:

Kertészkedés a Fórum Fabrikával

10.00 – 14.00:

Kódexírás és herbárium készítés a kolostori ispotályban

10.00 – 16.00:

„Áldott Légy” Teremtésvédelmi Egyesület játszóháza

14.00 – 18.00:

Virágkötés gyógy- és fűszernövényekből

14.00 – 18.00:

Kertész leszek, fát nevelek… - játszóház

15.00 - 15.15:

Terményáldás

15.15 – 16.00:

Népi táncház gyerekeknek tánctanítással

16.30 – 17.30:

Rúzsa Sándor, az alföldi betyár - zenés bábjáték az Aranygyapjú Társulat előadásában

18.00 -18.45:

Szentmise liliomszenteléssel

19.00–tól:

A Szegedi Szimfonikus Zenekar jótékonysági koncertje Egész nap zenei programok és kézműves portékák vására a templomtéren, pokrócos piknik és kézműves játszóházak a gyógynövényes kertben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.