Közélet

Rétvári: a kormány segít az édesanyáknak (FRISSÍTVE)

Rétvári: a kormány segít az édesanyáknak (FRISSÍTVE)

2017. május 7., vasárnap
Rétvári: a kormány segít az édesanyáknak (FRISSÍTVE)
retvari_ence_gs

A kormány minden élethelyzetben az édesanyák mellett áll, különféle támogatásokkal, adókedvezményekkel és a bölcsődékre jutó összeg megduplázásával segíti őket - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára vasárnap Budapesten, anyák napja alkalmából tartott sajtótájékoztatóján.

A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta: az adókedvezményeknek köszönhetően egymillió család számára könnyebb a gyermeknevelés, 130 ezer család esetében pedig a bruttó jövedelem megegyezik a nettóval. A munkavégzés melletti családi adókedvezmény az ideihez képest jövőre 8 százalékkal bővül. Továbbá a kormány több éven át adókedvezményt nyújt a kisgyermekes anyákat foglalkoztató munkaadóknak, jövőre pedig megduplázza a költségvetésben a bölcsődékre jutó támogatást, hogy azokat az édesanyákat is segítse, akik minél hamarabb szeretnének munkába állni - tette hozzá. A nők 40 program keretében 180 ezren segíthetnek be a családok gyermeknevelésébe nagymamaként. A nők számára nyitva álló 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetőségébe beleszámít 8 év gyermekneveléssel töltött idő is - jegyezte meg az államtitkár.

Rétvári Bence

rámutatott: a kormány erőfeszítései eredményesek, a társadalom értékeli ezeket, hiszen ma jóval több gyermek születik, mint néhány évvel ezelőtt. A szaktárca közlése szerint a gyermeket vállaló és nevelő családok támogatása jövőre mintegy 1900 milliárd forint lesz, közel kétszer annyi, mint 2010-ben. A kétgyermekesek családi adókedvezménye tovább nő, eléri a havi 35 ezer forintot. A gyed felső határa pedig a minimálbér emelésével eléri a 193 ezer forintot. Ez is csaknem duplája a 2010-es szintnek. Rétvári Bence a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy kedvezményeket kapnak a friss házasulók és a gyermeküket egyedül nevelők is, továbbá egyre több család részesül ingyenes iskolai étkeztetésben, illetve beiskolázási támogatásban. Az orvosok elvándorlására vonatkozó kérdésre válaszolva az államtitkár kiemelte, hogy a kormány számos intézkedéssel javít a helyzeten. Így például a rezidensek havi 100-200 ezer forintos támogatásban részesülnek, az ápolónők bére 65 százalékkal, az orvosoké két év alatt több mint 200 ezer forinttal emelkedett. Mindennek köszönhetően Magyarországon az öt évvel ezelőttinek a felére csökkent a külföldi munkavállalási engedélyért folyamodó orvosok száma. A gödi speciális otthonban uralkodó viszonyokra vonatkozó kérdés kapcsán az EMMI államtitkára leszögezte, hogy a kormány - ahogy minden hasonló esetben, ezúttal is - szigorú vizsgálatot rendelt el. Általában az ilyen intézmények felügyeletét külső szakemberek bízza a kormány, hogy ezek az esetek minél nagyobb valószínűséggel napvilágra kerüljenek - fűzte hozzá Rétvári Bence. Továbbá a nagy intézmények helyett fokozatosan kis, 10-12 fős otthonokba, illetve a nevelőszülőkhöz kerülnek a gondozottak, és így egyre kisebb esélye lesz annak, hogy a gödi speciális otthonban történtekhez hasonló megismétlődhessen. Kiemelte: ebben a szférában is jelentős bérelemeléseket és bérkiegészítéseket hajt végre a kormány, hogy a pályán tartsa az elhivatott szakembereket, dolgozókat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.