Közélet

Országos gyermekvédelmi konferenciát szervez az ÁGOTA Alapítvány

Országos gyermekvédelmi konferenciát szervez az ÁGOTA Alapítvány

2017. május 12., péntek
Országos gyermekvédelmi konferenciát szervez az ÁGOTA Alapítvány
agota_tabor_csutortok01_gs

Módszertani támogató munkája részeként az ÁGOTA® Alapítvány (Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány), valamint A Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Országos Egyházi Módszertani Intézménye „20 éves a gyermekvédelmi törvény” címmel rendezi meg V. Országos Gyermekvédelmi Konferenciáját május 17-én az IH Rendezvényközpontban.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója 2013-ban kapott országos módszertani intézmény kijelölést az Emberi Erőforrások Minisztériumától. A Szolgáltató immár ötödik éve– 13 megyét érintően – minden római és görög katolikus egyházi fenntartásban működő, gyermekvédelmi szakellátást nyújtó intézménynek biztosít rendszeresen módszertani szolgáltatást. Ennek része, hogy a szakellátásban működő valamennyi katolikus egyházi fenntartású gyermekotthon és nevelőszülői hálózat a gyakorlatban is életszerű, és a gyermekek érdekében megvalósuló fejlesztése folyamatos legyen. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató közel 4000 családból kiemelt gyermekért vállal felelősséget országosan. Az ÁGOTA® Alapítvány egy olyan keresztény ihletettségből tevékenykedő civil szervezet ma Magyarországon, amely több, mint 20 éve foglalkozik az állami gondoskodásban élő és a veszélyeztetett gyermekekkel. Játszóházat és korrepetítor tanodát működtet Szegeden, ahol a gyermekek megfelelő segítséget kapnak nemcsak a szabadidő hasznos eltöltéséhez, hanem a tanuláshoz is. Rendszeresen, valósít meg az egész ország területén olyan integrációs programokat, ahol a családjukat vesztett gyermekek társadalmi beilleszkedését és családra találását támogatja. Az alapítvány nevéhez fűződik - immár 21 éve – az állami gondoskodásban élők találkozóját szolgáló országos ÁGOTA® Tábor megszervezése is, ahol évente több száz család nélkül nevelkedő gyermek és fiatal vehet részt élményprogramokon és terápiás foglalkozásokon. Az alapítvány által kidolgozott pedagógiai rendszert a KÁSZPEM rendszerét, sikeresen alkalmazzák a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató intézményeiben és a hazai gyermekvédelmi szakellátásban. A két szervezett együtt, méltó módon készül megemlékezni a napjainkban 20 éves gyermekvédelmi törvényről, hiszen az elmúlt időszakban számos tapasztalat gyűlt össze a gyermekvédelmi szakellátás folyamatos megújulása területén. Jogszabályi változások, a civil szervezetek és az egyházak szerepvállalása, a nevelőszülői hálózatok folyamatos bővülése és egyéb, napjainkat is meghatározó a szakmai munkát befolyásoló aktualitás van jelen a gyermekvédelmi szakellátás rohamos fejlődése kapcsán. Mindezek összegzésére, megosztására nyújt lehetőséget a konferencia, valamennyi résztvevő számára.

Az V. ÁGOTA Országos Gyermekvédelmi Konferencia időpontja:

2017. május 17. 10.00 – 15.00

Az V. ÁGOTA Országos Gyermekvédelmi Konferencia helyszíne:

IH Rendezvényközpont, 6721 Szeged, Felső Tisza – part 2. A konferenciát

Kiss- Rigó László

, a Szeged- Csanádi Egyházmegye Püspöke nyitja meg, köszöntve a résztvevőket.

A konferenciánk meghívott előadói:

-

Baloghné Gábor Katalin

, az Emberi Erőforrások Minisztérium Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkóztatásért Felelős Államtitkárság Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztályának főosztályvezető- helyettese -

Miklósi Balázs

, a Váci Egyházmegye Szamaritánus Szolgálat Intézményfenntartó Központ szociális - és gyermekvédelmi szakreferense -

Páll Miklós

atya, a Miskolci Egyházmegye Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény lelki igazgatója -

Ősz Tibor

atya, a Hajdúdorogi Egyházmegye Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat lelki igazgatója -

Kothencz János

, a Szeged- Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.