Közélet

Novák Katalin: kiszámítható a magyar családok támogatása

Novák Katalin: kiszámítható a magyar családok támogatása

2017. május 8., hétfő
Novák Katalin: kiszámítható a magyar családok támogatása
novak_katalin04_gs

A kormány évről-évre emelte a családok támogatására szánt összeget, ennek eredményeképp a magyar családok hosszú távon és kiszámíthatóan építhetnek a különböző támogatási formákra - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfőn.

Novák Katalin

elmondta, jövőre 1900 milliárd forint jut a családok támogatására, ez 2010-hez képest majdnem kétszer akkora összeg, 2017-hez képest pedig hétszázalékos emelkedés. A két évvel ezelőtt meghirdetett és azóta folyamatosan bővített otthonteremtési programra 2018-ban 226 milliárd forint jut, az ingyenes gyermekétkeztetésre 80 milliárd forintot szánnak, és 2018-tól már az első kilenc évfolyamban ingyen kapják a gyerekek a tankönyveket. Az elmúlt két évhez hasonlóan jövőre tovább nő a kétgyerekesek családi adókedvezménye, így havonta már 35 ezer forint marad ezeknél a családoknál - ismertette a részleteket az államtitkár. Hozzátette, a kormány már a házasságkötéstől kezdve támogatja a családokat, 2017-től pedig már két évig jár az első házasok adókedvezménye függetlenül attól, mikor születik az első gyerek, majd a fogantatás harmadik hónapjától már a családi adókedvezményt is igénybe lehet venni. Novák Katalin az M1 aktuális csatornán kifejtette: három típusú a családtámogatási forma van: a pénzbeli, például a gyermekgondozási díj (gyed) vagy a családi pótlék, az adókedvezmények, valamint a szolgáltatás típusú támogatások, úgy mint a bölcsődefejlesztések, az ingyenes tankönyv vagy gyermekétkeztetés biztosítása. Az adókedvezménnyel kapcsolatban megjegyezte, hogy ennek összege három gyerek után is tovább emelkedik, minden további gyerek után havi nettó 33 ezer forint jár még pluszban. Az államtitkár a Kossuth Rádióban szólt arról is, hogy 35 éve fogy a magyar népesség, de a tavalyi év mutatói bizakodásra adnak okot. 2010-ben felismerte a kormány, hogy tenni kell annak érdekében, hogy "saját erőből újuljon meg" a népesség. Magyarország minta lehet Európa számára, hogy nem csak a bevándorlással lehet a demográfiai krízist orvosolni - fogalmazott Novák Katalin.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.