Közélet

Magyar Hírlap: átalakult Botka vagyonnyilatkozata

Magyar Hírlap: átalakult Botka vagyonnyilatkozata

2017. május 30., kedd
Magyar Hírlap: átalakult Botka vagyonnyilatkozata
botka_laszlo_varosi_kozgyules_16-12-16_003kf

Három lakó- és egy üdülőingatlanban van tulajdonrésze Botka Lászlónak, gépkocsija nincs, karóráját feleségétől kapta ajándékba, három és fél millió forint készpénze van, és negyvenkétmillió forintot meghaladó pénzintézeti követelése. Módosított vagyonnyilatkozatában előkerült még 297 négyzetméter telek, de halastava nincs - írja a Magyar Hírlap.

Kicsit átalakult a vagyonnyilatkozata

Botka Lászlónak

, Szeged szocialista polgármesterének amióta miniszterelnök-jelölti ambíciókat dédelget. Az idén januárban benyújtott nyilatkozata két ponton bővült. Részint azzal a 287 négyzetméteres telekrésszel, amely a Botkáék szegedi családi házához tartozik, s amelynek tulajdonjogát 2005-ben szerezte meg a polgármester. A másik bővülés az ingóságok körében történt, ebben Botka feltüntet egy karórát (márkáját nem említve), amelyet feleségétől kapott 2013-ban, negyvenedik születésnapjára, továbbá lakásbútorokat, háztartási eszközöket és könyveket is említ. Az ingóságok értékéről annyit árul el, hogy az a köztisztviselőkről szóló törvény szerint illetményalap hathavi összegét meghaladó ingatlanvagyon. Botka felerészben tulajdonosa a 2001-ben vásárolt, 843 négyzetméteres szegedi teleknek és a 166 négyzetméteres lakásnak, amely most több mint tízévi tulajdonlás után bővült az említett csaknem háromszáz négyzetméteres telekrésszel. Halastó nem szerepel a bevallásban, tehát az nincs. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szintén felerészben tulajdonosa egy Szuha-Mátralmáson lévő, 102 négyzetméteres telken álló üdülőnek, amelyet 2007-ben vásárolt a feleségével. Ezen kívül egy 95 négyzetméteres V. kerületi lakásnak szintén felerészben tulajdonosa, míg a XIII. kerületben egy 48 négyzetméteres lakást kapott ajándékba a szüleitől. Bevallása szerint Botkának nincs gépkocsija. A sajtóban említett huszonötmillió forintos dzsipről a polgármester ügyvédje úgy nyilatkozott, az a felesége tulajdonában áll. Ezt szerette volna megismerni a szegedi Fidesz-frakció, amikor a múlt héten vagyonnyilatkozat-tételi eljárást kezdeményezett Botkával szemben, ám a polgármester felesége nyilatkozatának megismerését az MSZP-s, DK-s többségű önkormányzati bizottság nem tartotta szükségesnek. Botka összegszerűen nem számol be vagyonnyilatkozatában jövedelméről, ezt csupán sajtónyilatkozatából ismerjük. Eszerint polgármesterként a bruttó keresete 997 ezer forint. A 2014-ig parlamenti képviselőként is dolgozó polgármester vagyonnyilatkozata 2011 és 2014 között lelhető fel az országgyűlés honlapján. Azokban az években Botka 670 800 forint havi bruttó jövedelmet tüntetett fel. Az viszont szembetűnő, hogy míg 2011-ben 25 millió forint „pénzintézettel szembeni követelése” volt, addig ez a most május 4-i nyilatkozata szerint már 42,5 millió forintra hízott. Ha pedig a pénzintézettel szembeni követelést 2003 óta szemléljük, azt látjuk, a követelés összege az akkori nyolcmillió forintról nőtt tizenhárom év alatt az említett 42,5 millióra. Botka készpénz-megtakarítása jelenleg 3,5 millió forint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.