Kultúra

Ismét színes programokat kínál a Somogyi-könyvtár

Ismét színes programokat kínál a Somogyi-könyvtár

2017. május 15., hétfő
Ismét színes programokat kínál a Somogyi-könyvtár

Kreatív foglalkozás, kiállítás, gyermekkuckó, babakuckó és úti beszámoló várja az érdeklődőket a Somogyi-könyvtárban.

Mesék a vadvirág illatáról, a lebegő virágsziromról az Agórában

Süss ki nap… Mesék a vadvirág illatáról, a lebegő virágsziromról címmel kreatív foglalkozásra várják az óvodásokat és kisiskolásokat a Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckójában (Szeged, Kálvária sgt. 23., Szent-Györgyi Albert Agóra, földszint) május 16-án, kedden. A program 15-18 óráig tart.

„A magyar Gaudí" – 140 éve született Magyar Ede, a szegedi szecesszió építésze

Magyar Ede

(1877–1912) építész, „a magyar Gaudí”, a szegedi szecessziós építészet kiemelkedő alakja születésének 140. évfordulója alkalmából a tervező munkásságát bemutató kiállítás nyílik a Somogyi-könyvtár aulájában. A tárlatot május 18-án, csütörtökön 16 órai kezdettel,

Brunner Attila

művészettörténész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. „A kiállítás korabeli dokumentumok segítségével idézi fel a századforduló idején alkotó zseniális művész tragikusan rövid életútját. A látogatók megismerhetik szecessziós épületeinek egyedülálló formanyelvét, mely ma is meghatározza Szeged belvárosának hangulatát” – olvasható a tárlat ajánlójában. „..de míg Gaudí lenyűgöz, Magyar gyönyörködtet” – írta

Bakonyi Tibor

, az építész életművét összefoglaló kötet szerzője.

Anno 1917 – korfestő kiállítás a Somogyiban

Száz évvel ezelőtti történéseket elevenít fel a Somogyi-könyvtár Anno 1917 című kiállítása, amelyet május 18-től július 1-ig tekinthetnek meg az érdeklődők. Hogyan élt 1917-ben a világ, mi tartotta izgalomban Magyarországot, milyen hírektől volt hangos a szegedi utca? A fronton zajló események mellett békés pillanatokat: a tudomány és technika eredményeit, irodalmi és képzőművészeti alkotások születését is fölidézik a 100 éves újságok, könyvek, plakátok, fotók és kéziratok.

Höcögtetők, zsuppolók a BabaKuckóban

Üldögélős és mozgásos játékokat, „höcögtetőket, zsuppolókat”, mondókákat tanulhatnak a BabaKuckó vendégei Zombori Györgyi vezetésével, a Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckójában (Szeged, Kálvária sgt. 23., Szent-Györgyi Albert Agóra, földszint), május 19-én, pénteken, 10-11 óráig.

Zarándokok nászúton – gyalogosan Portugáliába

Szécsi Gábor

és

Szécsi Tóth Zsófia

házasságkötésük után két nappal indult nászútra gyalogosan Budapestről Portugáliába. Hat hónap alatt végigjárták a Szent Jakab zarándokúton Európa történelmi, kulturális és vallási örökségének állomásait. Kalandos úti élményeikről könyv is készült: a Zarándokok nászúton – 4100 km gyalog az El Caminón című kötetet a Somogyi-könyvtár Odesszai fiókkönyvtárában (Szeged, Székely sor 11.) mutatják be május 19-én, pénteken 17 órai kezdettel.

Könyv-örökbefogadás a Somogyiban

Szeged város 2017-ben megválasztott díszpolgára,

Pintér Sándor

, az SZTE ÁOK Gyermekgyógyászati Klinika gyermekorvosa, egyetemi tanár, a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány kuratóriumi elnöke a Somogyi-könyvtár régi könyves gyűjteményéből fogadja jelképesen örökbe Joseph von Mohrenheim Abhandlung über die Entbindungskunst című művének 1803-ban, Lipcsében megjelent kiadását. A program május 20-án, szombaton 11 órakor kezdődik a könyvtár harmadik emeleti olvasótermében. Az örökbefogadási ünnepség Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Somogyi-könyvtár közös rendezvénye.

Szülésről, születésről a BabaKuckóban

A szülés/születés mint önfejlődés lehetősége – beavatás vagy beavatkozás címmel Komlósi Boglárka PhD (dúla, kineziológus coach, nyelvész) tart előadást a Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckójában (Szeged, Kálvária sgt. 23., Szent-Györgyi Albert Agóra, földszint) május 26-án, pénteken 10 órai kezdettel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.