Közélet

Huszonöt éves a csongrádi hivatásos tűzoltó-parancsnokság

Huszonöt éves a csongrádi hivatásos tűzoltó-parancsnokság

2017. május 9., kedd
Huszonöt éves a csongrádi hivatásos tűzoltó-parancsnokság
25ev_csongradi_HTP

Ünnepi műsorral emlékezett meg a jubileumi évfordulóról az állomány - közölte a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Fennállásának huszonötödik évfordulóját ünnepelte Flórián-napon a csongrádi tűzoltó-parancsnokság. Az állomány ünnepi állománygyűlés keretén belül emlékezett a jubileumi emléknapra és a huszonöt évvel ezelőtti eseményekre.

Kalmár Károly

tű. alezredes, Csongrád tűzoltóparancsnoka ünnepi beszédében idézte fel az elmúlt évek történéseit, a parancsnokság fontosabb eseményeit. A parancsnok kiemelte, Csongrád város tűzoltó múltja az ezernyolcszázas évek közepéig követhető nyomon. 1855-ben levéltári adatok megemlítik, hogy ebben az időben mindössze három vízipuska és hat csáklya állt rendelkezésre a tűzoltáshoz. Csongrádon az első tűzoltó egylet 1872. november 20-án alakult, összesen harminckét emberrel. 1883-ban már harmincöt tagot számláló önkéntes tűzoltó egylet működött. 1903-ban megalkották a Vármegyei Tűzrendészeti Szabályzatot, és ebben az évben Csongrád városa már négy fizetett tűzoltót is alkalmazott. 1924-ben már hat állandó fizetésű tűzoltó látott el szolgálatot a városban. 1948 februárjában olyan városi tűzoltóságot szerveztek, amely tűzoltói, mentői és betegszállítási feladatokat is ellátott. Még ebben az évben államosították a tűzoltóságot. Az 1948-as Csongrád városi költségvetés tervezte egy Dodgen típusú tehergépjármű beszerzését is. 1961. május negyedikén megalakult az önkéntes tűzoltó egyesület, melynek tagjai szakértelmükkel, önzetlenül felajánlott idejükkel, önkéntes áldozatvállalásukkal nyugalmat és biztonságot nyújtottak a város lakosságának. A mentő tűzvédelmen kívül az egyesületi tagok végezték a város területén a lakóházi tűzvédelmi ellenőrzéseket. Sok áldozatot és lemondást követelő munkájukat PRO URBE-CSONGRÁD kitüntetéssel ismerte el a város vezetése. Az 1980-as évek végén

Bartolich János

tű. őrnagy parancsnok szorgalmazta a város vezetésénél, a hivatásos tűzoltóság felállítását. Az önkormányzat és a tűzoltóparancsnok kezdeményezésére a képviselő testület 1991-ben határozatot hozott a teljes körű városi tűzoltóság visszaállításának érdekében. Ennek a kezdeményezésnek köszönhetően 1992. március 1-én megalakult a Csongrádi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság. A városi tűzoltóság megalakításában, szervezésében nagy segítséget nyújtott a Csongrád Megyei Tűzoltó-parancsnokság, melynek parancsnoka lehetővé tette Szegeden az újonc tűzoltóknak az alapfokú tűzoltó tanfolyam elvégzését, emellett felszerelést biztosított a tanulóknak a tanfolyam alatti biztonságos vonuláshoz. A tűzoltóság megalakulása egyben új munkaerők felvételét is jelentette, ez valamelyest enyhített a város foglalkoztatási helyzetén. Csongrádon és a környező településeken megnyugtatóbb helyzet alakult ki, mert ezáltal jelentősen javult a mentő-tűzvédelem. 1995-től Önkormányzati Tűzoltóságként végezték feladataikat, majd 2012 áprilisától újból állami irányítás alá került a tűzoltóság, kiegészült feladatrendszerrel. Kalmár Károly hangsúlyozta, a Csongrádi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság az elmúlt 25 év során és napjainkban is a törvényben előírt tűzoltási és műszaki mentési tevékenységet az érvényben lévő normák előírásai alapján végezte, végzi. A parancsnokságon nagy hangsúlyt fektettek a személyi állomány kiválasztására, így érték el, hogy az állományba kellő elhivatottsággal, rátermettséggel, szakmai ismeretekkel rendelkező tűzoltók kerüljenek. A vezetői és beavatkozó állomány megfelelő elméleti és gyakorlati felkészültséggel rendelkezik a feladatok végrehajtásához. Az elmúlt negyed évszázad során az állomány számtalanszor bizonyította elhivatottságát, szakmai tudását a káresetek felszámolása során.

Szatmári Imre

tű. dandártábornok, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszönetét fejezte ki az állomány felé az elmúlt huszonöt évben nyújtott munkájukért, majd egy ajándéktárgyat nyújtott át a parancsnoknak. Az igazgató elmondta, a Csongrádon szolgálatot teljesítők fegyelmezetten, tudásuk legjavát nyújtva végzik a mentési feladatokat, ezzel is növelve a lakosok biztonságérzetét. A megyei igazgató ünnepi beszédét követően Csongrád polgármester, Bedő Tamás méltatta a parancsnokság működését, az elmúlt huszonöt év eseményeit. Kiemelte, Csongrád büszke a tűzoltóságára, a lakosok tisztelete és szeretete övezi munkájukat. A polgármester Csongrád önkormányzata nevében egy emlékszalagot kötött a parancsnokság csapatzászlójára. A rendezvényen részt vett még

Szubally Brúnó

, a Csongrádi Járási Hivatal vezetője, valamint

Juhász László

, Csongrád város jegyzője. A megyei igazgatóság állományából meghívást kapott az ünnepi eseményre a korábbi parancsnok,

Szabó-Bogár Imre

tű. alezredes,

Kacziba Sándor

tű. ezredes, valamint a Szentesi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője,

Krám István

tű. alezredes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.