Közélet

Ha egy gyereket érnek el, már megérte - Szegedre érkezett a drogmentes maraton

Ha egy gyereket érnek el, már megérte - Szegedre érkezett a drogmentes maraton

2017. május 17., szerda
Ha egy gyereket érnek el, már megérte - Szegedre érkezett a drogmentes maraton
drogmaraton04_gs

Szerda délután érkeztek meg a városháza elé a 16. alkalommal megrendezett Drogmentes Magyarországért Maraton futói.

Április 22-én a fővárosból indult el a 16. Drogmentes Magyarországért Maraton, amely 42 nap alatt összesen 2000 kilométert tesz meg. Ezt a távot egy tízfős alapcsapat teljesíti, akik egymást váltják a futás alatt, míg egyes tagok felvilágosító előadásokat tartanak, illetve ingyenesen terjesztenek drogfelvilágosító füzeteket. Szegeden több üzlet is igényelt ezekből a füzetekből, így a városunka érkezett maraton programja nem csak a futásból áll, hanem az említett felvilágosító dokumentumok biztosításáról is. A futás Szegedről Békéscsaba felé folytatódik, majd június 4-én érkezik vissza Budapestre. "Sok helyen már számítanak ránk, több korosztályt is érintünk. Kivételes esetben óvodákba is megyünk, ekkor persze nem megyünk bele mélyen a témába, de volt már rá példa, hogy óvodások kis pompomokat készítettek, és úgy várták a futókat. Ma is egy faluban külön pogácsát és teát kaptunk, a gyerekek pedig alig várták, hogy futhassanak velünk" - fogalmazott portálunknak

Németh Gergő

, a Drogmentes Maraton csapatkapitánya, aki hozzátette, eddig nem nekik kedvezett az időjárás, Szegedre érve azonban napsütéses, remek idő fogadta őket. "Most nagyon elégedettek vagyunk az időjárással, bár mi ettől függetlenül is teljesítjük a távot, ez a mi becsületünkről szól, hogy ezt végigcsináljuk"

drogmaraton02_gs

Mint Németh Gergő kifejtette, nem a futásuktól lesz drogmentes Magyarország, hanem attól, ha elég embernek adnak adatokat arról, hogy mi a teljes igazság a drogokról. Tapasztalatuk szerint azok az emberek, akik keményen belecsúsztak a drog rabságába, azt mondják, hogy ha tudták volna előre, hogy ez fog történni, és ismerték volna a teljes képet, akkor nem mentek volna bele. "Éppen ezért azon dolgozunk, hogy minél több fiatal képbe kerüljön a felvilágosító előadások és füzetek által, és önszántukból mondjanak nemet a drogokra, ne azért, mert a tanár bácsi, vagy az édesanyjuk azt mondta. Minden nap belefutunk olyan emberekbe, akiknek a mai napig megvan a drogmentes kapitányi esküjük, amivel megfogadták, hogy drogmentesen fognak élni. Ha egy gyereket elértünk, és nem fog drogozni, akkor már megérte, mert ezt nem lehet pénzben vagy időben mérni. A rendőrség is visszajelzett azzal kapcsolatban, hogy ahol nagyobb mértékben tudunk felvilágosítást végezni, ott csökken a droghasználat - ez a valódi mérőszám" - nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak a csapatkapitány. A közelmúltban ismét felmerült a droghasználat liberalizációja: ennek kapcsán Németh Gergő elmondta, azok az államok és országok, most úgy nyilatkoznak, meggondolatlanok voltak a döntéskor. Azok az előnyök, amik Magyarországon is hirdetnek, hogy adó és egészségügyi szempontból is előnyös lenne, ennek pont ellenkezője derül ki a 2014 óta íródó tapasztalatokban. "Teljes pénzügyi kiesés van a kórházakban azok miatt, akik ellátásra mennek be, megduplázódott a sürgősségi ellátás mióta a marihuána fogyasztás legális lett. Bármilyen jól hangzó dolgokkal reklámozzák ezt, pont hogy nem olyan eredményeket hozna. Ha ugyanazokkal a számokkal gondolkoznánk Magyarországon, mint Coloradóban, akkor egy éven belül nagyságrendileg 8-900 ezer marihuána fogyasztóval gondolkodhatnánk, ami nem könnyítené meg sem a rendőrség, sem a kórházak életét" - zárta Németh Gergő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.