Közélet

Csökkentették a terrorkészültséget Nagy-Britanniában

Csökkentették a terrorkészültséget Nagy-Britanniában

2017. május 27., szombat
Csökkentették a terrorkészültséget Nagy-Britanniában

Csökkentették a nagy-britanniai terrorkészültségi szintet a hétfő éjjeli manchesteri robbantásos merénylet után elrendelt legmagasabb, kritikus szintről. A szombaton bejelentett intézkedés azt jelenti, hogy az elhárító szolgálatok már nem tartanak azonnali újabb merénylettől.

Theresa May

brit miniszterelnök a kormány válsághelyzeti tanácskozó testületének (COBRA) értekezlete után adott nyilatkozatában jelentette be: a brit elhárítás (MI5) kötelékében működő egyesített terrorizmus-elemző központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC) a merénylet óta elvégzett elhárítási és rendőrségi tevékenység eredményeit összegezve szombaton úgy döntött, hogy a kritikusról eggyel alacsonyabb szintre mérsékli a terrorellenes készültséget. Ennek alapján a készültségi szint visszaállt a korábbi, második legmagasabb szintre, amely a hivatalos meghatározás szerint súlyos mértékű terrorfenyegetettséget jelez, de nem számol azonnali újabb terrortámadás veszélyével. A Downing Streetről közvetített üzenetében a miniszterelnök hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a most ismét életbe lépett második legmagasabb riasztási szint hivatalos meghatározása szerint továbbra is jelentős a valószínűsége újabb nagy-britanniai merényletkísérleteknek, ezért változatlanul indokolt az éberség. Theresa May bejelentette azt is, hogy a manchesteri merénylettel összefüggésben jelenleg 11 ember van őrizetben. A szombaton visszavont kritikus riasztási szint lehetővé tette, hogy a kiemelt védettségű helyszíneken járőröző rendőri egységeket fegyveres katonai alakulatokkal egészítsék ki. Jelenleg hozzávetőleg ezer katona segíti a rendőri járőrözést. A brit kormányfő szombati üzenetében elmondta: a kulturális és sportrendezvényekben gazdag háromnapos nagy-britanniai hétvége eseményeinek biztosításában a terrorkészültség mérséklése ellenére még részt vesznek a hadsereg egységei. Tájékoztatása szerint a katonai alakulatokat hétfő éjféltől, fokozatosan kezdik visszavonni a járőrszolgálatból. Nagy-Britanniában a májusi utolsó hétvégét követő hétfő is hagyományosan munkaszüneti nap. Szombaton még folytatódtak a nagyszabású rendőrségi akciók. Az egyik manchesteri lakónegyedet a rendőrök kiürítették és több lakásban házkutatást kezdtek. A rendőrség hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kiürítést csak elővigyázatosságból rendelte el. A Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka,

Mark Rowley

már előző este nagyon komoly előrelépésről számolt be a merénylő mögötti terrorhálózat felszámolásában. Közölte: e hálózat jelentős része már rendőrkézen van, de további őrizetbe vételek várhatók. Rowley arra kérte a lakosságot, hogy nyugodtan, eredeti terveinek megfelelően vegyen részt a háromnapos hétvége rendezvényein. Hangsúlyozta: a Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya és a helyi rendőri erők országszerte 1300-nál több rendezvény biztosítási terveit vizsgálták át, és a lakosság "száz százalékig biztos lehet abban", hogy az elhárító szolgálatok minden lehetséges módon őrködnek biztonsága felett. A hétfő éjjeli öngyilkos merényletet a líbiai származású, de manchesteri születésű és brit állampolgárságú, 22 éves

Salman Abedi

követte el a Manchester Arena rendezvényközpontban,

Ariana Grande

amerikai énekesnő koncertjének végén. A merényletben 22-en meghaltak, 117-en szenvedtek kórházi ellátást igénylő sérüléseket. Az áldozatok és a sérültek között egyaránt sok a gyermek és a tizenéves fiatal. A legfiatalabb azonosított halálos áldozat egy nyolcéves kislány. Ez a legsúlyosabb merénylet Nagy-Britanniában a 2005 júliusában elkövetett londoni merényletsorozat óta. Abban a támadásban négy öngyilkos merénylő robbantott fel három londoni metrószerelvényt és egy városi buszt, 52 utast megölve és több mint hétszázat megsebesítve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.