Közélet

Családok világtalálkozója - Balog: a családokban van Magyarország jövője

Családok világtalálkozója - Balog: a családokban van Magyarország jövője

2017. május 26., péntek
Családok világtalálkozója - Balog: a családokban van Magyarország jövője

A családokban van Magyarország, Európa és az egész teremtett világ jövője - mondta az emberi erőforrások minisztere pénteken a családok XI. világkongresszusán, amelyet a Családok budapesti világtalálkozója keretében rendeztek meg.

Balog Zoltán

arról beszélt, ki kell mondani az igazságot, nem szabad megengedni, hogy elnyomják azok hangját, akik a családi értékeket akarják erősíteni. A miniszter hozzátette, a többséget nem mindig könnyű meggyőzni, de ha elég sokszor elmondják az igazságot, akkor akár népszerűvé is válhat. A miniszter azt hangoztatta, nem elég csak gondolkodni, cselekedni is kell, mindenkinek elsősorban a saját hazájában. Eközben pedig egy világszövetség is kialakulhat annak érdekében, hogy újra a családok álljanak az élet középpontjában. Szólt arról is, hogy a házasság és a családalapítás minden ember legszemélyesebb döntése, ez a döntés pedig akkor erős és stabil, ha a szeretet vezérli. Az elköteleződéshez kevés a jó kormányzati politika és az anyagi támogatás, olyan szövetségesek kellenek, akik eljutnak a "szívig és a lélekig" - jelentette ki, hozzátéve, ilyen szövetségesek a családok iránt elkötelezett szervezetek, egyházak, tudósok és politikusok.

Erdő Péter

bíboros, esztergom-budapesti érsek úgy fogalmazott: a "családból merítjük az emberi együttélés értékeit és modelljét", az ember ott sajátítja el a másikra figyelés, a "segítő és másokért áldozatot vállaló szeretet képességét". A bíboros Szent II. János Pál Ecclesia in Europa kezdetű apostoli buzdítását idézte, amely szerint a család "visszaadja a reményt az embernek, megadja a személy önértékébe vetett hitet. (.) Nagyon határozottan kell ezért állítani, hogy a házasság és a család intézménye Isten akaratából való".

Brian Brown

, a Családok Világkongresszusának (World Congress of Families) elnöke arról beszélt, hogy a család a magja mindennek, az igazság, amely köré szerveződnek a különböző kultúrák és vallások. Kiemelte: mostanság nem könnyű kiállni a családokért, de a magyar kormány elkötelezte magát amellett, hogy a családot állítja politikájának középpontjába. Ezért mindenki tanulhat Magyarországtól - tette hozzá.

Larry D. Jacobs

, a világkongresszus ügyvezető igazgatója azt mondta, a szervezet azon dolgozik, hogy támogassa a családot mint a társadalom egyetlen fenntartható egységét, segítse a családbarát nemzetek kiépítését és a családok naggyá tételét.

Steinbach József

református püspök "Istentől készített, alapvető életrendnek" nevezte a családot, amely megfogalmazása szerint "minden további rend alapja a minket veszélyeztető, sokféle, rettenetes káosz ellenében". Kiemelte: a Magyarországi Református Egyház a szolgálata egyik legfontosabb területének tekinti a házasságok, a családok építését, gondozását.

Gáncs Péter

, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke videoüzenetében rámutatott: Isten azzal is bizonyította, hogy mennyire fontosnak tartja a családot, hogy amikor Jézus Krisztusban emberré lett, családba született. Hozzátette: Jézus arra tanított, hogy imáinkban "gyermeki bizalommal atyánknak szólíthatjuk a világmindenség urát", és még a kereszten is volt ereje gondoskodni édesanyjáról.

Köves Slomó

, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija arról beszélt, Isten minden létezőt sokaságban teremtett, kivéve az embert, akit eredetileg "egyként" és a saját képmására, hogy társa legyen a teremtésben. A gyermeknemzés tehát nem demográfiai, hanem az ember alaplétét, egzisztenciáját érintő kérdés. Akinek nincs gyermeke, az nem tapasztalja meg az Isten képmására teremtés ajándékát - fogalmazott.

Dmitrij Szmirnov

orosz ortodox esperes szerint az ördög Ádám és Éva első napjától kezdve azért küzd, hogy bebizonyítsa, az ember méltatlan Isten szeretetére. E harcban az emberiség utolsó mentsvára a család - mondta, hozzátéve: a család elleni támadás, a nagy számú válás és abortusz az emberiség önmaga elleni támadása. Kitért a családban nevelés fontosságára is, az ördögi terv részének nevezve a "dolgozó nők igáslóvá alakítását".

Szalay-Bobrovniczky Alexandra

, Budapest főpolgármester-helyettese köszöntőjében úgy fogalmazott, a világkongresszus rendezési jogának odaítélésével elismerték a magyar családpolitika elmúlt években elért eredményeit, azt, hogy Magyarország a családpolitika, a család- és életvédelem egyik legemblematikusabb országává vált.

Kardosné Gyurkó Katalin

, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke azt mondta, amikor a családokkal foglalkozunk, akkor az emberi élet minőségéről és az ember világban elfoglalt helyéről gondolkodunk. A rendezvényen Balog Zoltánt a kongresszus Familia et Veritas díjával tüntették ki "a családok és az élet méltóságának védelemében végzett önfeláldozó szolgálatáért".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.