Gazdaság

Boros Imre: megillette volna Magyarországot a felminősítés

Boros Imre: megillette volna Magyarországot a felminősítés

2017. május 14., vasárnap
Boros Imre: megillette volna Magyarországot a felminősítés

A számok alapján megillette volna Magyarországot, hogy felminősítsék - mondta Boros Imre közgazdász vasárnap az M1 aktuális csatornán a Fitch Ratings pénteken közölt államadósság-besorolás felülvizsgálatára utalva, amelyben a nemzetközi hitelminősítő megerősítette Magyarországot a befektetésre ajánlott kategória alapszintjén.

Hozzátette: ez esetben az 1,1 százalékos országkockázati felár "becsúszhatott" volna az 1 százalék alá, ami a konkrét befektetéseknél komoly 10 milliárd forintokat jelenthetett volna. Elmondta, Olaszországot soha nem rakják befektetésre nem ajánlott kategóriába a hitelminősítők, pedig országkockázati felára 1,6 százalék. Úgy vélte, a hitelminősítők tulajdonosi oldalról "befektetőkkel fertőzöttek", azaz bizonyos érdekeltségek szerint járnak el az országok értékelése során. Kitért arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legutóbbi jelentésében pozitívan látja a magyar gazdaságot, ami azt mutatja, "bizonyos fajta racionalitás" is előtérbe lépett a szervezetnél, és módosul az a hozzáállása, hogy csak a "nemzetközi nagyjátékosok" érdekeinek megfelelő politikát folytat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.