Közélet

Balog: a családorvosok nemcsak a gyógyításban, hanem az egészségre nevelésben is kulcsszereplők

Balog: a családorvosok nemcsak a gyógyításban, hanem az egészségre nevelésben is kulcsszereplők

2017. május 16., kedd
Balog: a családorvosok nemcsak a gyógyításban, hanem az egészségre nevelésben is kulcsszereplők

A családorvosok nemcsak a gyógyításban, hanem az egészségre nevelésben is kulcsszereplők - mondta az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten, az Év családorvosa a Kárpát-medencében díjak átadásán.

A hetedik alkalommal kiírt pályázat díjátadóján Balog Zoltán úgy fogalmazott, hogy a családorvos a legjobb emberi erőforrás a közösségek életében. A háziorvosok szolgálják a gyógyítandókat, kultúrát közvetítenek, szerepet vállalnak a szociális jelzőrendszerben, segítik a népességmegtartást és akár jó oktatók is lehetnek - fogalmazott a miniszter. A díjazottak - hasonlóan a kormányhoz - egységes Kárpát-medencei térben gondolkodnak, ami a magyarság jövőjének szempontjából kiemelten fontos - emelte ki Balog Zoltán, hozzátéve, hogy ezért is döntött úgy a kormány, hogy 2018. január elsejétől minden gyerek után, akit magyarnak anyakönyveztetnek a világ bármely részén, jár az anyasági támogatás. A miniszter szólt arról is, hogy a háziorvosi praxisok támogatására fordított összeg az elmúlt nyolc év alatt 56 százalékkal nőtt, jövőre pedig 124 milliárd forintot fordítanak erre a célra. Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos szintén azt hangoztatta, hogy a gyakorlati nemzetegyesítés egy mozzanatát élik meg ezen a díjátadón. A Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete (MÁOTE) által alapított Év családorvosa a Kárpát-medencében díjjal elismerik a példaértékű, a páciensek érdekében kifejtett mindennapi megelőző és gyógyító családorvosi tevékenységet, a kötelességtudattal és alázattal végzett mindennapi munkát. Kitüntetést vehetett át Klausz Irén, Kismányok és Nagymányok háziorvosa, Bajza József a szlovákiai Tiszacsernyőről, Mijó Erika az ukrajnai Zápszonyról, Tolnai Angéla a romániai Nagyszalontáról és Bús Mária a szerbiai Magyarkanizsáról, valamint Kozma János hódmezővásárhelyi házi gyermekorvos. Különdíjban részesült Sztojka Tamás Kászonaltízről (Románia).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.