Egyetem

Balog: 2018-ban 97 milliárddal több jut oktatásra

Balog: 2018-ban 97 milliárddal több jut oktatásra

2017. május 25., csütörtök
Balog: 2018-ban 97 milliárddal több jut oktatásra

A magyar gazdaság állapota lehetővé teszi, hogy plusz források jussanak az oktatásra és az egészségügyre. A 2018-as költségvetésben 97 milliárd forinttal több pénz van oktatásra, mint az idén - mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Esztergomban, ahol az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye köznevelési intézményeinek dolgozói tartottak konferenciát.

Balog Zoltán

kitért arra is, hogy katolikus iskolába 220 ezer tanuló jár, az állami iskolákban 327 ezren tanulnak hittant, fakultatív hittanra pedig 368 ezren járnak. Az első osztályban minden második gyerek tanul hittant, a nem vallásos szülők is bizalommal fordulnak az egyház felé - mondta. "A magyar társadalomnak egy jelentős része úgy gondolja, hogy kaphat valamit az egyháztól, és erre a kérésre jól válaszolni nagy kihívás" - hangsúlyozta a miniszter a konferencia csaknem hétszáz résztvevője előtt. Balog Zoltán elmondta, 2016 végén 54 milliárd forintos program indult az egyházi oktatás fejlesztésére, valamint a kormány 2 milliárd forinttal támogatta az egyházi iskolákban használható tankönyvek kidolgozását. A miniszter kijelentette, "tudatosan utasítsuk vissza azt a vádat", hogy az egyházi iskolarendszer elitképző és nem törődik a szegényekkel, miközben a hátrányos helyzetű tanulóinak száma körülbelül megegyezik az állami iskolarendszerével. Balog Zoltán emlékeztetett arra, hogy még államtitkárként Erdő Péter bíborossal közösen alapították a keresztény roma szakkollégiumi hálózatot. Ma az egyházak fenntartásában több városban, összesen csaknem 300 fiatal teljes ingyenességgel lakik, étkezik és szellemi segítséget kap hátrányainak leküzdéséhez. A szakkollégiumi hálózat eredménye is hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt 2-3 évben megduplázódott az egyetemre járó roma fiatalok száma - mondta a miniszter, majd kijelentette: "nekünk az az érdekünk, hogy ebben az országban olyan roma középosztály legyen", amely az együttműködésben érdekelt, nem a konfrontációban.

Erdő Péter

bíboros köszöntőjében kiemelte, a katolikus oktatási intézmények dolgozói a legnagyobb iskolarendszer tagjai. Hozzátette: ma világszerte csaknem 60 millióan járnak a katolikus iskolarendszerbe, aminek Európában némileg csökken a látogatottsága. "Európában tíz év alatt 144 iskolával lett kevesebb. Ha belegondolok, hogy az elmúlt tíz évben hazánkban hány katolikus iskola nyílt, akkor azt kell mondanom, hogy a veszteség európai szinten háromszor akkora lett volna Magyarország nélkül" - mondta a bíboros. A konferencián előadást tartott

Luis Antonio Tagle

bíboros, Manila érseke, aki 2012 óta a Katolikus Nevelés Kongregációja tagja, valamint részt vett Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. A konferenciát az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága rendezte. A szervezet a főegyházmegye tizenöt közoktatási intézményének huszonöt tagintézményét tartja fenn. Ezek közül 5 óvoda, 12 általános iskola, 4 gimnázium, egy kollégium és egy sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok általános- és szakközépiskolája. A főegyházmegye oktatási intézményeibe csaknem hatezer gyermek jár, ez a magyarországi katolikus közoktatási intézményekben tanulók mintegy 5 százaléka.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.