Közélet

Bakondi: Magyarország szolidáris a szenvedőkkel és az európai értékeket védőkkel

Bakondi: Magyarország szolidáris a szenvedőkkel és az európai értékeket védőkkel

2017. május 5., péntek
Bakondi: Magyarország szolidáris a szenvedőkkel és az európai értékeket védőkkel

Magyarország szolidáris a szenvedőkkel és a bajban lévőkkel, továbbá azokkal is, akik az európai értékeket védik - mondta a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója péntek este Mosonmagyaróváron, a nemzeti konzultáció témájában tartott országjáró körúton, ahol a migrációs nyomásról beszélt.

Bakondi György

elmondta, a kormány egyebek mellett azért küld segítséget Macedóniába az illegális migráció elleni küzdelem segítésére, azért épített kerítést Magyarország déli határszakaszára, hogy megvédje Európát. A tranzitzónában rendezett körülmények között várhatják meg az érintettek a menekültügyi eljárás lefolytatását - közölte. Az egy másik kérdés, hogy például miért más a magyarországi kerítés, mint a spanyol, az osztrák vagy a francia - mondta, hozzáfűzve: az ilyen kettős beszéddel "példátlan támadássorozat érte Magyarországot". Európában minden olyan "ütőkártyát elővettek, ami az erre érzékeny európai közvélemény előtt befeketítette az országot, holott a kormány csak Magyarországot és az EU-t védi" - fogalmazott Bakondi György. Példaként említette, hogy a Helsinki Bizottság beperelte Magyarországot Strasbourgban két bangladesi migráns miatt, akiknek menekültügyi kérelmét elutasították. A bíróságon veszített Magyarország, az indoklás szerint azért, mert nem mérlegelte, hogy ha visszaküldi őket Szerbiába, akkor az visszaküldési hullámot indít el, és végül Görögországba jutnának vissza, ahol viszont embertelenül bánnak velük - mondta a főtanácsadó. A Helsinki Bizottság pedig azt üzente a kormánynak, hogy ha nem bontja le a kerítést, akkor beperli az országot - tette hozzá. Bakondi György szerint oda jutottunk, hogy "különböző ügyekben meg lehet fenyegetni Magyarországot". Magyarország "nem lesz átjáróház", ha kell a román határszakaszra is kerítést húz, de jelenleg erre nincs szükség - jelentette ki. Hozzátette: a román hatóságokkal nagyon jó a kapcsolat, azokat az illegális bevándorlókat - napi kettőt-hármat -, akiket elkapnak a magyar-román határnál, a románok visszafogadják. A kormány álláspontja következetes és világos - mondta, kifejtetve: ha bármelyik ország úgy dönt, hogy migránsokat fogad be, akár a munkaerőhiány orvoslására, akár más okok miatt, az tegye, ebbe Magyarország nem szól bele. Azt azonban nem szeretné, hogy az illegális bevándorlókat visszaküldjék Magyarországra, és azt sem, hogy Brüsszelben, egy íróasztal mögül döntsék el, hány embert kell befogadnunk. Világosan látszik, hogy az EU nem védekezik igazán, de a nemzetállamok igen, akár a rendőrség vagy a titkosszolgálatok megerősítésével, jogköreik bővítésével, illetve a belső határellenőrzés fenntartásával - folytatta. Bakondi György azt is mondta, hogy péntek reggelig 900 ezren küldték vissza a nemzeti konzultációs kérdőívet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.