Bulvár

Afrikai jövevények érkeztek a Szegedi Vadaspark terráriumházába

Afrikai jövevények érkeztek a Szegedi Vadaspark terráriumházába

2017. május 10., szerda
Afrikai jövevények érkeztek a Szegedi Vadaspark terráriumházába
Emperor scorpion - Pandinus imperator - mother and her babies under UV-lights

Több új afrikai különlegesség is látható a Vadaspark terráriumházában, amely egyben a „nemszeretem” állatokkal való foglalkozások színtere.

A két érintett faj közül az első mindenképpen ezen állatok körébe tartozik, hiszen sokan tartanak a pókszabásúaktól, különösen a skorpióktól, ugyanis a parkban a császárskorpióknál születtek kicsik. A másik faj ellenben a legtöbb emberben pont ellentétes reakciókat vált ki, hiszen nem is lehet máshogy jellemezni egy szenegáli fülesmakit vagy galágót, mint úgy, hogy aranyos. A kölyökáldás érdekében ezért, a nemzetközi törzskönyvi program keretében, egy nőstény érkezett a már meglévő két hím mellé. A császárskorpiók a legnagyobb termetű skorpiók közé tartoznak, azonban a mérgük – az esetleges allergiás reakcióktól eltekintve – nem veszélyes az emberre, sőt, nem is agresszívak, ritkán használják a méregtövisüket. Az Afrika trópusi tájain, esőerdőin és szavannáin élő fajt viszonylag békés természete, imponzáns megjelenése, és az, hogy más skorpiókkal szemben jól tűri fajtársai közelségét, kedvelt terráriumi állattá tette. Emiatt sokat fogtak be vadon, amely már veszélyeztette a populációit, ezért nemzetközi védelmet élvez, a kereskedelmének korlátozásával és szabályozásával. A faj különlegessége, hogy UV-fény alatt kéken fluoreszkál, amely szintén megfigyelhető a Szegedi Vadasparkban kialakított terráriumukban. Ahogy nemrég született kicsik is megfigyelhetők, hiszen fehér színük alapján könnyen észrevehetőek a két anya közelében. A szenegáli fülesmaki Madagaszkáron kívül, Afrikában élő félmajom csoport, a galágók egyik faja. Megjelenése egy plüssállatra emlékeztet, persze, nem az volt az evolúciójának „célja”, hogy számunkra kedves kinézetű legyen. A hatalmas szemek és mozgékony, nagy fülek az éjszakai tájékozódását szolgálják. Elsősorban rovarokkal táplálkozik, de tojásokat, kismadarakat, magokat, gyümölcsöket és virágokat is szívesen fogyaszt. Afrika szárazabb erdeiben él, a Szaharától délre húzódó övezetben, a fák lakója. Éjjel aktív,ezért is figyelhetők meg sötétben, gyenge megvilágítás mellett napközben a Vadasparkban. Eddig két hím élt nálunk, ő hozzájuk érkezett egy fiatal nőstény egy lengyelországi állatkertből, azon célból, hogy szaporodjanak, ezzel is hozzájárulva a faj törzskönyvi programjának a sikeréhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.