Közélet

A szegediek többsége nem akar külföldre költözni

A szegediek többsége nem akar külföldre költözni

2017. május 27., szombat
A szegediek többsége nem akar külföldre költözni
Havazás Hajdú-Bihar megyében

A szegedi YOUMIG konferencián a ki- és a bevándorlás is szóba került. Szegedről elsősorban az ország más részeire költöznek a fiatalok, de egyre többen választják valamely külföldi államot. Eközben elindult a korábban más országokban dolgozók hazatelepülése.

A 35 év alattiak 83 százaléka, az idősebbek 85-86 százaléka nem élt még külföldön – derült ki az SZTE Szociológia Tanszék 2016-os felméréséből, amelyet a YOUMIG első szegedi rendezvényén ismertetett

Feleky Gábor

(SZTE BTK Szociológia Tanszék) és

Soltész Béla

(KSH). A szándékok azonban más arányt mutatnak, nem nyaralási szándékkal a fiatalok közel 40 százaléka kíván hosszabb-rövidebb időre külföldre menni, míg az idősebbeknek – korosztálytól függően – csak a 10,6-14,8 százaléka gondolkodik hasonlóban. A jelentősen javítható élet- és munkakörülmények kicsivel nagyobb százalékukat venné rá az idegen országba történő migrálásra. A 35 év alattiaknak minimális többsége – 50,9 százaléka – maradna itthon ezt figyelembe véve, a 36-61 év közötti korosztálynál ez durván 23 százalék, míg a 62 évnél idősebbeknek csupán 8 százaléka lenne erre hajlandó a felsorolt előnyök érdekében.

fiatalok_vandorlasa008kf

Nem meglepő, hogy míg sok fiatal úgy kíván külföldön élni, hogy közben még nem járt ott, az nyugdíjas évek közelében járó, vagy nyugdíjas korosztálynál pont a fordítottja figyelhető meg. A vándorlás ugyanis az ifjabb generációra jellemző, először a középiskolai, egyetemi tanulmányok miatt, majd a munkavállalás okán. Ezzel szemben a házasságkötéssel, a gyermekvállalással nagymértékben visszaesik ez a szándék, az állandóság kerül előtérbe. A nyolc YOUMIG országból Ausztriába érkező bevándorlók többsége is 18 év feletti, a magyarok legnagyobb arányban 18 és 30 év koruk között döntenek a kiutazás mellett. Érdekes, hogy az idősebbeknél – főleg a szerbeknél – pont az ellenkező irányú tendencia figyelhető meg, de ez igaz hazánkra is, csak tőlünk kisebb arányban érkeztek vendégmunkások évtizedekkel ezelőtt. A KSH adataiból kiderül, hogy menny fiatal (15 és 34 év közötti) érkezett és ment el Szegedről 2015-ben. 3537 fiatal jött Magyarország más településeiről Szegedre, s 3178 tette meg ennek fordítottját. 576 magyar és 169 külföldi nemcsak a várost, hanem az országot is elhagyta, viszont visszatért külföldről 247 magyar, 391 határon túli magyar is jött hozzánk, a „külföldről érkező külföldiből” pedig 725 telepedett le a megyeszékhelyen. Az országos statisztika szerint a Magyarországra bevándorlók többsége Németországból, a szomszédos államokból és Ázsiából érkezik. A kivándorlók nagyobb része Nagy-Britanniába, Ausztriába, Németországba megy, de komoly hányaduk később hazatelepül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.