Kultúra

Újszegeden hal meg Krisztus, hogy feltámadhasson

Újszegeden hal meg Krisztus, hogy feltámadhasson

2017. április 5., szerda
Újszegeden hal meg Krisztus, hogy feltámadhasson
akinek_meg_kell_halnia_plakat

A Liget Társulat a Godspell után újra passiójátékkal készül húsvét ünnepére. Az előadás ezúttal Nikosz Kazantzakisz Akinek meg kell halnia című regénye alapján készül, Keserű György piarista atya átiratában.

A III. Szegedi Szabadtéri Passiójáték története egy anatóliai görög faluban játszódik az 1920-as években. Húsvét táján összeülnek az elöljárók. Nagy gondban vannak: a következő évi passiójáték szereplőit kell kijelölniük. Sok vita után Krisztus szerepét Manolioszra, a fiatal pásztorra bízzák. Manoliosz és társai – az apostolok, akik között ott van a földesúr fia is – őszinte szívvel, nagy elmélyüléssel készülnek szerepükre. Ám Krisztus eme igazi követői akaratlanul is szembe kerülnek az emberi gonoszsággal. Fellépésük drámai eseményeket von maga után, melyek során mindenki megmutatja igazi arcát. A darab sok aktualitást tartalmaz: a drámai bonyodalmat egy menekültcsoport érkezése készíti elő. Ezek a menekültek azonban keresztény görögök, akiknek otthonát a török milíciák dúlták és égették fel. Jóllehet, a történet fikció, mégis kísértetiesen egybecseng a törökök által elkövetett örmény genocídium tragikus eseményeivel. Azonban még a történelmileg olyannyira terhelt XX. században is ott a megváltás, a feltámadásba vetett hit. Mert Krisztusnak meg kell halnia, hogy harmadnapon föltámadhasson. „Et resurrexit tertia die.” Az előadást április 14-én 16 órától a mórahalmi Aranyszöm Rendezvényházban, április 15-én 15 órától az Alsóvárosi Ferences Plébánián, április 16-án 16 órától pedig az Újszegedi Szabadtéri Színpadon tekintheti meg a közönség. http://www.youtube.com/watch?v=G_aOm-Q8XEw

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.