Közélet

Támogatási szerződés aláírásával emlékeztek II. Ráckozi Ferenc születésének évfordulójára + FOTÓK

Támogatási szerződés aláírásával emlékeztek II. Ráckozi Ferenc születésének évfordulójára + FOTÓK

2017. április 3., hétfő
Támogatási szerződés aláírásával emlékeztek II. Ráckozi Ferenc születésének évfordulójára + FOTÓK
rakoczi_szovetseg_megallapodas_005

II. Rákóczi Ferenc születésének közelmúltbéli évfordulójához igazodva a Rákóczi Szövetség szegedi szervezete több programot is szervezett. Az immáron hagyományos a lovasszobornál és a nagyállomás épületénél található, a fejedelem hamvainak hazahozatalára emlékeztető emléktábla megkoszorúzásán túl egy országosan is úttörő új kezdeményezés is született.

Immár évtizedes hagyomány, hogy a Rákóczi Szövetség beiskolázási programját, mely a határainkon túli magyar oktatási intézményekbe beiratkozó diákokat és az ott tanító pedagógusokat egyaránt ösztöndíjjal támogatja anyaországi önkormányzatok is anyagilag segítik. A cél az összetartozás ilyen szintű kifejezése és megerősítése, de természetesen az anyagi támogatás is fontos a sokszor nehéz helyzetben tevékenykedő intézmények és diákjaik számára. Idén eddig országosan közel négyszáz, Csongrád megyében közel húsz önkormányzati testület döntött e program támogatásáról. Ezt a jóakaratú segítségnyújtást megköszönni, és az érintett településvezetőkkel az együttműködési és támogatási megállapodásokat ünnepélyesen aláírni érkezett Szegedre

Halzl József

, a Rákóczi Szövetség országos elnöke. Az ünnepélyes rendezvény fővédnökségét

Kakas Béla

, a Csongrád megyei közgyűlés elnöke vállalta el. A házigazda

Varga Róbert

, a Szövetség szegedi szervezetének elnökének köszöntését követően Halzl József ismertette az összegyűlt polgármesterek és meghívottak előtt a Rákóczi Szövetség alapcélkitűzéseit, ismételten megköszönve a nagylelkű adományokat. Természetesen az adományozók felé is nyomon követhetően, ahol van, a megfelelő testvértelepülési intézményekhez irányítják a támogatásokat. Kakas Béla megyei közgyűlési elnök Rákóczi példa értékű történelmi szerepét emelte ki. Olyan politikai vezető volt, aki a saját személyes vagyonát és életét, sorsát is kockára tette és feláldozta a haza javára. A támogatottak képviseletében

Kéri Hajnal

, Bihar megyei tanfelügyelő-helyettes köszönte meg a segítséget. Bihar megyében az elmúlt években négy új önálló magyar iskolát hoztak létre. Nehéz a magyar közösséget megtartani, főleg a szórványban. A kistelepüléseken minden egyes beiskolázás, minden egyes új kapcsolat még hatványozottabban számít.Ebben a környezetben az ösztöndíjak pozitív hatása egyértelműen érzékelhető. A Rákóczi Szövetség áldozatos és eredményes munkájának alapvetéséül Wass Albertet idézte: "Ne feledd, hogy testvéred minden magyar, bárhol is éljen."

Szabó Dénes

, a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti szakgimnázium ötödik osztályos tanulója

Petőfi Sándor

Rákóczi című költeményét szavalta el.

Garamvölgyi Anett

kobzon kísérve kuruc énekeket adott elő, majd a rendezvény a megjelent polgármesterek és települési képviselők által a támogatási szerződések ünnepélyes aláírásával zárult.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.