Közélet

Szijjártó: Európának nem érdeke konfrontálódni Törökországgal

Szijjártó: Európának nem érdeke konfrontálódni Törökországgal

2017. április 18., kedd
Szijjártó: Európának nem érdeke konfrontálódni Törökországgal
Szijjártó Péter

Európának minden olyan veszélyforrást el kell kerülnie, ami a Törökországgal kötött migrációs megegyezés felrúgását eredményezheti, a halálbüntetést azonban az európai integrációban nem tekintik elfogadhatónak - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Tata Consultancy Services sajtótájékoztatóját követően kedden Budapesten.

Szijjártó Péter

a halálbüntetés törökországi visszavezetéséről szóló kérdésre válaszolva hozzátette: aki az európai integrációs formákkal való szorosabb együttműködésre törekszik, tisztában kell lennie, hogy a halálbüntetést nem tartják elfogadhatónak az integrációban. A török választás eredményéről a külügyminiszter azt mondta, Magyarországnak "nincs más dolga", mint tiszteletben tartani a választás eredményét. Szavai szerint nem szabad elfelejteni, hogy Európa a török elnök és kormány kezébe helyezte saját biztonságának kulcsát, amikor megkötötte a migrációs megállapodást. Ennek értelmében 3 milliárd euróért cserébe azt várja el a török kormánytól, hogy ne engedje a Törökország szomszédságából menekülőket vagy elvándorlókat Európa irányába - idézte fel a tárcavezető. Európának a legfontosabb, hogy nyugalom és stabilitás legyen Törökországban, mert addig lehet betartatni a megállapodást Ankarával - mondta. Senki sem szeretné, hogy adott esetben illegális bevándorlók százezrei, milliói induljanak Európa felé - tette hozzá Szijjártó Péter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.